Home MiMennyi Ezeknél a fapados légitársaságoknál a legmagasabbak a rejtett költségek
Szerző: VIzpartok

Pótlékok a poggyászért, az ülésválasztásért vagy akár a check-inért: a fapados légitársaságok egyes ajánlatai költségcsapdának bizonyulnak. Egy aktuális rangsorból kiderül, hogy ki számítja fel a legtöbbet.

Aki idén nyaralni szeretne repülni, annak magas jegyárakkal kell számolnia – egyes esetekben akár 60 százalékkal is emelkedtek az árak. Hogy legalább egy kis pénzt megtakarítsanak, a nyaralók egy része ezért valószínűleg az úgynevezett fapados légitársaságoknál foglalja le az útját. De vigyázat, sok ilyen légitársaság a foglalás során némi plusz díjat számít fel.

A Tradingpedia brit pénzügyi portál összehasonlította több fapados légitársaság rejtett költségeit, és megállapította, hogy mely légitársaságok kérik a legtöbbet az utazóktól a plusz díjak miatt.

A fapados légitársaságok tipikus kiegészítő díjai

Az úgynevezett fapados légitársaságok gyakran hirdetnek viszonylag olcsó ajánlatokat, de aztán minden egyéb szolgáltatásért további díjakat számítanak fel. Ez nagyon gyakran vonatkozik például a kisebbnél nagyobb poggyászra. A legtöbb fapados légitársaság az ülésválasztásért is felárat számít fel. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem kötelező helyet választani – ha nem választunk helyet, nem számítanak fel díjat.

Ha a repülőtéren foglalja le a repülőjegyét, akkor is felszámítanak egy plusz díjat. Ugyanez vonatkozik a pultnál történő utasfelvételre is, sok fapados légitársaság díjat számít fel, ha ezt nem online intézi. Egyéb többletköltségek merülhetnek fel a csoportos foglalás vagy a hitelkártyával történő fizetés díjaiból.

A csecsemők szintén váratlan költséget jelenthetnek a légi utazás során, mivel bár a legtöbb légitársaság nem követeli meg, hogy a két év alatti gyermekeknek saját jeggyel rendelkezzenek, sok fapados légitársaság díjat számít fel, ha velük együtt repülnek.

A Ryanair és a Wizz Air esetében a legmagasabbak a rejtett költségek

A járulékos költségek értékelése azt mutatja, hogy a Ryanair és a Wizz Air számítja fel a legtöbbet az utasoknak. Ha például egynél több kis méretű (40 cm x 20 cm x 25 cm) poggyászt szeretne magaddal vinni a Ryanair járatán, akkor azt meg kell fizetni: a további kézipoggyász, a bőrönd, a rögzített ülés és a repülőtéri check-in díjaival együtt ez a Ryanairnél majdnem 136 euró többletköltséget jelent.

Itt láthat egy áttekintést a Tradingpedia által értékelt fapados légitársaságok rejtett költségeiről.

Ryanair:

Feladott poggyász: 35 euró

További kézipoggyász: 21 euró

Ülőhelyválasztás: 18 euró

Online check-in: 0 euró

Check-in a pénztárnál: 62 Euro

Vueling:

Feladott poggyász: 47 Euro

További kézipoggyász: 43 Euro

Ülőhelyválasztás: 18 Euro

Online check-in: 0 Euro

Bejelentkezés a pénztárnál: 0 Euro

Wizz Air:

Feladott poggyász: 65 Euro

További kézipoggyász: 0 Euro

Ülőhely kiválasztása: 33 Euro

Online check-in: 11 Euro

Check-in a pultnál: 27 Euro

Easyjet:

Feladott poggyász: 36 Euro

További kézipoggyász: 20 Euro

Ülőhely kiválasztása: 27 Euro

Online check-in: 0 Euro

Check-in a pénztárnál: 0 Euro

British Airways:

Feladott poggyász: 57 Euro

További kézipoggyász: 0 Euro

Ülőhely kiválasztása: 23 Euro

Online check-in: 0 Euro

Check-in a pultnál: 0 Euro

Norwegian:

Feladott poggyász: 32 Euro

További kézipoggyász: 14 Euro

Ülőhely kiválasztása: 32 Euro

Online check-in: 0 Euro

Bejelentkezés a pénztárnál: 0 Euro

Jet2:

Feladott poggyász: 35 Euro

További kézipoggyász: 0 Euro

Ülőhely kiválasztása: 23 Euro

Online check-in: 0 Euro

Check-in a pultnál: 17 Euro

Pótdíj a Wizz Airrnél

Aki alaposan szemügyre vette a légitársaságok pluszköltségek listáját, annak feltűnhetett, hogy a Wizz Air még az online check-inért is díjat számít fel. Ez a fajta adminisztrációs díj régebben gyakori volt, de manapság már alig számítanak fel ilyet a légitársaságok.

Ezen kívül a Wizz rendszerpótdíjat is felszámítan, ha az online foglalás során reklámblokkolót használnak – magyarázta a Tradingpedia az értékelés után.

Azoknak, akik abban reménykednek, hogy olcsó repülőjegyet csíphetnek el egy fapados légitársaságon keresztül, ezért a foglalás során nagyon oda kell figyelniük a pluszköltségekre. Ellenkező esetben az akciós ajánlat a végén csúnya költségcsapdának bizonyulhat.

Kövess minket!