Mennyivel olcsóbb Bécsből repülni, mint Budapestről?

2023. április 18.

Szerző: Vízpartok / Fotó: Flughafen Wien (c) WH Digital GmbH

Március végén, szinte alig lehetett találni olyan európai nagyvárost, ahová ne lenne olcsóbb Bécsből elrepülni, mint Budapestről.

Az osztrák fővárosból idén tízezrekkel olcsóbban lehet eljutni bizonyos helyekre.

A Budapest Airport szerint több bécsi útvonalon is jelentős verseny alakult ki a légitársaságok között, miközben az extraprofitadó is kedvezőtlen hatással van a jegyárakra -tudósított az rtl.hu.

A Wizz Air ugyanakkor nem érzékeli, hogy tömegesen indulnának Budapest helyett Bécsből az utasok. Ugyanakkor megerősítették, valóban megtalálhatóak olyan úti célok a légitársaság kínálatában, amelyekre Bécsből akár olcsóbban is eljuthatnak az utasok, mint Budapestről – ahogyan olyan utak is, amelyek ára budapesti indulással kedvezőbb.

A Pénzcentrum összesítése szerint

bécsi indulással 10-15, de akár 30 ezer forinttal olcsóbb jegyet venni (átlagosan pedig 3900 forinttal drágábbak a jegyek Magyarországról, mint a szomszédos országokból).

100 ajánlatot vizsgáltak meg a nyári főszezonra, majd megállapították: nincs olyan úti cél, ahová ne lenne lényegesen olcsóbb, ha Bécset választjuk Budapest helyett az indulás városaként.

Persze így az utasnak számolnia kell a kijutás költségeivel, de egy 30 ezer forinttal olcsóbb jegyért már érdemes lehet megfontolni, hogy buszra vagy vonatra szálljunk.

De mi okozza ezt a különbséget az árakban, illetve befolyásolja-e a belföldi utasforgalmat és jegyeladásokat, hogy ennyivel jobban megéri Bécsben repülőre szállni?

A koronavírus-járvány lecsengését követően más európai országok inkább csökkentették a repülőtéri költségeket, itthon azonban kicsit másképp történt: légitársaságok hozzájárulása címen különadót vetettek ki, amelyet a Magyarországról induló utasonként kell fizetni, és mértéke az úti cél függvényében 3900 vagy 9750 forint. A légitársaságok ezt az plusz költséget a jelek szerint beépítették az áraikba, miután az ágazat súlyos veszteségeket szenvedett világjárvány alatt.

A hazánkban bevezetett légitársasági extraprofitadó kisebb székkapacitásokhoz vezethet, tovább csökkentve azt a versenyt, amely alacsonyabb jegyárakat eredményezne.

A budapesti kormányhivatal tavaly júniusban fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair ellen, mert a légitársaság a kormány által kivetett extraprofitadót nyíltan az utasokra hárította. Az ír székhelyű vállalat azonnali jogvédelmet kért, azonban ezt a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította, így a fogyasztók megtévesztése miatt a kiszabott 300 millió forintos bírságot meg kell fizetnie. A légitársaság a büntetésre reagálva még nyáron közölte, készek fellebbezni az ügyben akár az EU-s bíróságokon is.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek