Home MiMennyi Mennyivel olcsóbb Bécsből repülni, mint Budapestről?
Szerző: Vízpartok / Fotó: Flughafen Wien (c) WH Digital GmbH

Az osztrák fővárosból idén tízezrekkel olcsóbban lehet eljutni bizonyos helyekre.

A Budapest Airport szerint több bécsi útvonalon is jelentős verseny alakult ki a légitársaságok között, miközben az extraprofitadó is kedvezőtlen hatással van a jegyárakra -tudósított az rtl.hu.

A Wizz Air ugyanakkor nem érzékeli, hogy tömegesen indulnának Budapest helyett Bécsből az utasok. Ugyanakkor megerősítették, valóban megtalálhatóak olyan úti célok a légitársaság kínálatában, amelyekre Bécsből akár olcsóbban is eljuthatnak az utasok, mint Budapestről – ahogyan olyan utak is, amelyek ára budapesti indulással kedvezőbb.

A Pénzcentrum összesítése szerint

bécsi indulással 10-15, de akár 30 ezer forinttal olcsóbb jegyet venni (átlagosan pedig 3900 forinttal drágábbak a jegyek Magyarországról, mint a szomszédos országokból).

100 ajánlatot vizsgáltak meg a nyári főszezonra, majd megállapították: nincs olyan úti cél, ahová ne lenne lényegesen olcsóbb, ha Bécset választjuk Budapest helyett az indulás városaként.

Persze így az utasnak számolnia kell a kijutás költségeivel, de egy 30 ezer forinttal olcsóbb jegyért már érdemes lehet megfontolni, hogy buszra vagy vonatra szálljunk.

De mi okozza ezt a különbséget az árakban, illetve befolyásolja-e a belföldi utasforgalmat és jegyeladásokat, hogy ennyivel jobban megéri Bécsben repülőre szállni?

A koronavírus-járvány lecsengését követően más európai országok inkább csökkentették a repülőtéri költségeket, itthon azonban kicsit másképp történt: légitársaságok hozzájárulása címen különadót vetettek ki, amelyet a Magyarországról induló utasonként kell fizetni, és mértéke az úti cél függvényében 3900 vagy 9750 forint. A légitársaságok ezt az plusz költséget a jelek szerint beépítették az áraikba, miután az ágazat súlyos veszteségeket szenvedett világjárvány alatt.

A hazánkban bevezetett légitársasági extraprofitadó kisebb székkapacitásokhoz vezethet, tovább csökkentve azt a versenyt, amely alacsonyabb jegyárakat eredményezne.

A budapesti kormányhivatal tavaly júniusban fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair ellen, mert a légitársaság a kormány által kivetett extraprofitadót nyíltan az utasokra hárította. Az ír székhelyű vállalat azonnali jogvédelmet kért, azonban ezt a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította, így a fogyasztók megtévesztése miatt a kiszabott 300 millió forintos bírságot meg kell fizetnie. A légitársaság a büntetésre reagálva még nyáron közölte, készek fellebbezni az ügyben akár az EU-s bíróságokon is.

Kövess minket!