Home Legszebb Kamenjak-fok: Sziklás szirtek és festői öblök között
Szerző: Vízpartok / Fotók: hetedhetorszag.hu

A tenger kékben és türkizkékben ragyog, a növények illatoznak, friss szellő fújja át a felmelegedett földet. A Kamenjak-fok, az Isztriai-félsziget legdélebbi pontja a természet igazi csodája. A védett terület zegzugos partvonalán egyik gyönyörű fürdőöböl követi a másikat. A tiszta víz és a fehér kavicsos strandok meggyőző hozzávalói a karibi életérzésnek. Emellett mintegy 580 különböző növényfaj található itt, köztük védett orchideák. A „durva szépséget”, ahogyan a fokot is nevezik, nem véletlenül sorolja a Földközi-tenger legszebb partjai közé a jól ismert „Lonely Planet” útikönyv.

Ez a csodálatos hely nyugalmat és felejthetetlen pillanatokat kínál. Oázis a természet szerelmeseinek, kalandoroknak, kerékpárosoknak és búvároknak.

A Premantura faluban lévő természetvédelmi terület bejárata ingyenesen áthaladható kerékpárral vagy gyalog. Ha autóval vagy motorkerékpárral szeretnénk behajtani a parkba, akkor jegyet kell váltani (kb. 10 euró az autóknak). Egyes helyeken egészen a fürdőöblökig lehet hajtani. A kerékpárral való alternatíva azonban szebb, és mindenekelőtt környezetbarátabb – különösen azért, mert a virágzó virágok és gyógynövények vad illata és a tenger zúgása kíséri. A hegyi kerékpárosokat és a túrázókat egy álomszerű 13,4 kilométeres út vezeti végig a part mentén, ha egyszer megkerüljük a hegyfokot. Ezek alkotják a fő útvonalat, de ezen kívül is vannak ösvények, amelyeket felfedezhetünk.

Az egyik ilyen ösvényen akár a mintegy 200 millió évvel ezelőtti történelembe is elmerülhetsz. A terület nagy paleontológiai jelentőséggel bír a Fenoliga-szigeten és a Grakalovac-foknál (a dinoszauruszok tanösvényének végén) talált ritka dinoszaurusz-lábnyomok miatt. A Grakalovac fürdőöböl menti partszakaszon tizenkét kis theropoda lábnyomát találták meg. A lábnyomok két kis dinoszaurusztól származnak, amelyek közül az egyik körülbelül 3,3 méter hosszú volt, a másik pedig körülbelül öt méter hosszú.

A Fenoliga part menti szigeten több mint 100 theropoda és sauropoda – húsevő és növényevő dinoszauruszok – megkövesedett lábnyomai találhatók. A nyomokat 1975-ben Matja Gogala és Rajko Pavlovec szlovén geológusok találták. Horvátországban 2021 óta törvényi védelem alatt állnak. A területet egy 1,5 kilométer hosszú, információs táblákkal és életnagyságú dinoszauruszfigurákkal ellátott ösvényen lehet felfedezni. A Grakalovac fürdőöbölben ráadásul csodálatos természeti látvány várja a látogatókat, többek között egy büfével.

A Kamenjak-fok legdélebbi pontjára érkezve a „Szafari bár” pihenésre invitál. Miután eligazodtunk a méter magas nádasok labirintusában, helyet foglalhatunk a fapadokon, és grillkülönlegességekkel és bioitalokkal erősíthetjük magunkat. Ha továbbhaladsz az ösvényen balra, lélegzetelállító panoráma lesz a jutalmad: többméter magas, zord sziklafalak, barlangok és egy féktelen tenger, amelynek hullámai a parthoz csapódnak.

Kövess minket!