Home Strand Korlátozásokkal, de mégis megnyílik Zakynthos híres strandja
Szerző: vízpartok

Zakynthos híres hajóroncsát újra hozzáférhetővé teszik a nagyközönség számára, bár korlátozásokkal.

Április 12-én jelentették be, hogy egy miniszteri határozat engedélyezi még az idén a hajóroncshoz való hozzáférést a Zakynthosra látogatók számára, de csak tengeri úton. A hajóroncshoz és a környékéhez való hozzáférést nemrég teljesen megtiltották a lehetséges földcsuszamlásokból eredő biztonsági aggályok miatt.

A Navagio-öböl lenyűgöző strandján található festői hajóroncshoz való hozzáférést március 16-án tiltották meg, miután a területet a földcsuszamlások okozta kockázat miatt nem tartották biztonságosnak.

A területen viszonylag gyakran fordulnak elő földcsuszamlások, különösen akkor, ha fokozott szeizmikus tevékenység van. A környező öböl vize, amely általában érintetlen türkizkék színű, 2018 októberében fehérré változott egy ilyen földcsuszamlást követően.

A Navagio-öbölbe látogatók biztonsága az elmúlt években aggodalomra ad okot a hatóságok számára. 2017-ben két turista vesztette életét külön-külön, amikor lezuhantak a szikláról, amikor szelfit akartak készíteni a zakynthosi hajóroncs előtt.

A hajóroncshoz és a környékhez való hozzáférés korlátozottan várhatóan október 31-én, még idén újraindul. A személyhajók ekkortól közelíthetik meg a Navagio-öblöt, ahol a hajóroncs található, körülbelül 40 méteres távolságra.

A látogatók meghatározott távolságban úszhatnak majd az öbölben, de a hírek szerint a strandra való belépés továbbra is tilos lesz.

A szóban forgó helyszín talán a világ legtöbbet fényképezett hajóroncsának számít, ami nagyrészt a gyönyörű környezetnek köszönhető. A Zakynthos északnyugati partján, egy homokos tengerparton 1980 októbere óta partravetve hever a „Panagiotis” roncsa, amelyet turisták milliói látogatnak.

A félelmek ellenére, hogy a roncs foltot ejt az egyébként érintetlen tengerparton, a festői „Hajóroncs-part” Zakynthos szimbólumává vált.

Az a hír járja, hogy a hajó többek között cigarettát és alkoholt csempészett, amikor viharos időben és rossz látási viszonyok között zátonyra futott az eredetileg „Agios Georgios Beach”-nek nevezett helyen.

A hajót a legénység azonnal elhagyta, és néhányukat, többnyire görög tengerészeket, a kapitánnyal együtt letartóztatták. Később azonban mindannyiukat felmentették a csempészet vádja alól.

Kövess minket!