Home MiMennyi Amszterdamban ezt az 5 szabályt be kell tartanod
Szerző: vízpartok

„Maradj távol”: Amszterdam nem akar több bulizós turistát. Tilalmakkal és kampányokkal próbálnak javítani a város imázsán és színvonalasabbá tenni a turizmust. A város úgynevezett „Stay Away” kampánya 2023 márciusának vége óta tart. A cél az, hogy elriasszák azokat a turistákat, akik csak egy „zűrös éjszakára”, azaz rosszalkodni jönnek Amszterdamba.

Azoknak, akik az interneten olyan kifejezésekre keresnek rá, mint „legénybúcsú Amszterdamban” vagy „kocsmázás Amszterdamban”, videókat és figyelmeztetéseket mutatnak majd az amszterdami féktelen kiengedés következményeiről. A kampány egyelőre elsősorban a fiatal brit férfiakat célozza meg, de hamarosan kiterjesztik.

Annak érdekében, hogy amszterdami látogatásod során ne kelljen semmilyen következménnyel szembenézned a viselkedésed miatt, íme egy útmutató azokról a szabályokról, amelyeket semmiképpen ne szegj meg a városban.

1. Füvet szívni az utcán

Amszterdam bejelentette, hogy a város 2023 május közepétől betiltja a nyilvános dohányzást. Eddig mindenféle következmény nélkül lehetett ott az utcán elszívni egy jointot.

Aki megszegi a bejelentett tilalmat, 100 eurós bírságra számíthat – ez az általános bírság a Hollandiában az engedély nélküli helyeken való füvezésért. A város egyelőre nem közölte, hogy a bírság Amszterdamban is ugyanannyi lesz-e, vagy más összegű lesz (2023. április 13-tól).

Öt grammnál kevesebb marihuána birtoklása továbbra is megengedett, de a kábítószert egy ellenőrzés során le is foglalhatják. Aki öt grammnál többet tart magánál, annak 75 eurós bírságra kell számítania. A marihuána fogyasztása továbbra is engedélyezett a kávézókban.

2.  Viselkedés a vöröslámpás negyedben

A híres vöröslámpás negyed, a De Wallen olyan látványosság, amelyet nem szabad kihagynia amszterdami útja során. Van azonban egy fontos viselkedési szabály, amit ott be kell tartani: a prostituáltakról nem szabad fényképeket készíteni. Még akkor sem, ha a De Wallenben való sétát esetleg fényképen is meg szeretné örökíteni.

Sok kamera van a környéken. Akit rajtakapnak, az nemcsak az ott dolgozók nemtetszését vonja magára, hanem pénzbírságra is számítania kell. Ez vonatkozik a vöröslámpás negyedben tartott idegenvezetésekre is.

Április eleje óta az ottani nyitvatartási időre is korlátozások vannak érvényben. Hajnali 1 órától nem fogadhatnak új ügyfeleket, hajnali 3 órakor pedig be kell zárniuk. Az intézkedések részei annak a tervnek, hogy a prostitúciót a városon kívüli Eros központba költöztetik.

3. Kemény drogok fogyasztása

Bár a kannabisz nyilvános helyen kívüli fogyasztása továbbra is engedélyezett, ez a liberális hozzáállás nem vonatkozik a kemény drogokra, például a kokainra. Itt mind a birtoklás, mind a fogyasztás szigorúan tilos.

Ennek megfelelően itt már nem bírság jár, hanem valódi büntetőeljárásra számíthatsz, annak minden következményével együtt. Hogy mi számít lágy és mi kemény drognak, azt Hollandiában az úgynevezett ópiumtörvény szabályozza.

4. Dohányzási tilalom és alkohol

A város magasabb színvonalú turizmust célzó intézkedéscsomagjához tartozik a dohányzási tilalom is bizonyos nyilvános helyeken. Az alkoholfogyasztás Hollandia nagy részén számos nyilvános helyen elvileg egyébként is tilos. Itt akár 95 eurós bírság is kiszabható. Az alkohol árusítását is korlátozni kívánják bizonyos területeken.

Például a vöröslámpás negyedben lévő üzletekben mostantól tilos alkoholt árulni hétvégén 16 óra után. Ebben az esetben inkább az eladót bírságolják meg. A túlzott ittasság azonban szintén azon magatartásformák közé tartozik, amelyeket a turisták nem szeretnek, és amelyek ellen a „Maradj távol” kampány irányul.

5. Nyilvános helyen történő vizelés

Ha Amszterdamban járva csökkennek a gátlásaid, akkor is keress egy olyan helyet, ahol van megfelelő WC, ha szükséged van rá. A nyilvános helyen pisilés ugyanis elég drága lehet. Akár 150 eurós bírságra is számíthatsz, ha rajtakapnak.

Egy újabb kampány során Amszterdam-szerte táblákat helyeznek el, amelyek figyelmeztetnek a megfelelő büntetésre. A figyelmeztetések célja, hogy a már a városban tartózkodó turistákat emlékeztessék a viselkedési szabályokra.

Kövess minket!