VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Spanyolország dohányzási tilalmat vezet be 28 népszerű strandon

2023. április 12.

Szerző: vízpartok

Hasonló intézkedéseket vezettek be tavaly Barcelonában.
hetedhetshop.hu

Összesen 28 spanyol strandon vezették be a dohányzási tilalmat az egészség javítására irányuló erőfeszítések részeként, és váltak füstmentes övezetekké.

A Daily Record szerint Mallorcán, valamint Ibizán és Menorcán összesen 28 strand fog füstmentes övezetként működni, az új változtatásokat pedig azért is vezették be, hogy kezeljék a tengerbe és a homokba kerülő cigarettacsikkek problémáját.

Hasonló intézkedéseket vezettek be tavaly Barcelonában is, ahol a turistákat pénzbírsággal fenyegették, ha cigarettázáson kapták őket.

A Mirror által közölt jelentés megjegyzi, hogy a nyaralókat nem fogják bírsággal sújtani, ha a Baleár-szigeteki strandokon rajtakapják őket. A turistákat ötméteres transzparenseken figyelmeztetik az új változásokra, amelyeken egy QR-kódot is elhelyeztek, hogy az emberek további információkat kaphassanak az új szabályokkal kapcsolatban.

Az ország Egészségügyi és Fogyasztási Minisztériumának szóvivője szerint a kampány fő célja az egészséges strandok hálózatának létrehozása.

„Ma a dohányzás világszerte a megelőzhető betegségek és halálozások vezető okai közé tartozik. A dohánytermékek füstjének való kitettség bizonyítottan a dohányzás okozta egészségügyi problémákhoz hasonló egészségügyi problémákat okoz” – mondta a szóvivő.

Évente több mint négybillió dohányszűrő kerül szemétbe a világ országaiban, és ezek nagy része az óceánokba kerül, ami jelentős következményekkel jár a tengeri élővilágra nézve.

A Más País-Equo koalíció egyik spanyol törvényhozója, Inés Sabanés úgy vélte, hogy azokon a strandokon, ahol engedélyezett a dohányzás, „a cigarettacsikkek továbbra is a leggyakrabban előforduló és a legjelentősebb hatással járó hulladéktermékek közé tartoznak”.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >