VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Veszélyessé vált az egyik legszebb olasz strand

2023. április 10.

Szerző: vízpartok / Fotó: Tropea (c) pixabay

Tropea a drámai szikláknak és a kristálytiszta kék tengernek köszönhetően felejthetetlen látványt nyújt, most egy drámai hír miatt került a figyelem középpontjába.
hetedhetshop.hu

Tropea város közelében nagy sziklák váltak le az Isola Bella egyik gerincéről és zuhantak a tengerpartra. Egy lakos azt mondta, hogy nagy robajt hallott, amely robbanásnak tűnt.

Calabriában, a híres „Istenek partja” mentén fekszik Tropea gyönyörű városa, amelyet sokan a „Tirrén-tenger gyöngyszemeként” emlegetnek. Gyönyörű strandjai, kristálytiszta tengere és természeti öröksége minden látogatót rabul ejt. Ezekben a napokban azonban a város egy fontos hír miatt került a figyelem középpontjába.

Április 7-én, pénteken reggel a városközpont előtt álló szikláról nagy darabok zuhantak le, és az alatta lévő partra ömlöttek. Ahonnan a szikladarabok letörtek, az a sziklaszirt, amely a Mare Grande strandot a Rotonda strandtól elválasztja. Szerencsére éppen nem voltak ott emberek, így nem történt tragédia. Jelenleg az érintett területet a tűzoltóság lezárta a nyilvánosság elől.

Egy lakos, aki szemtanúja volt az omlásnak, az „Il Vibonese” című lapnak elmondta: „Robbanást hallottam, a tenger felé néztem, és láttam, hogy a gerinc összeomlott”.

Először attól tartottak, hogy a sziklák eltalálhattak néhány járókelőt, mivel ez a terület kora reggeltől kezdve nagyon népszerű a tengerparton sétálni vágyók körében. Az egyik helyi bár videokameráinak köszönhetően azonban, amelyek rögzítették az omlást, sikerült rekonstruálni az eseményt, és kizárni az emberek érintettségét.

Szerencsére senki sem tartózkodott ott akkoriban, és a tűzoltóság most azon dolgozik, hogy a területet ismét biztonságossá tegye. Az Ansa beszámolója szerint a hegyfok tetején lévő szentély sem sérült meg.

A legenda szerint ezt a gyönyörű calabriai várost Herkules alapította, majd idővel fontos kereskedelmi állomássá vált. Tropea 2021-ben elnyerte a „Borgo dei borghi” címet, amely elismerés hozzájárult ahhoz, hogy a város népszerű nyári úti céllá váljon.

Természeti öröksége és csodálatos tájai miatt Tropeát választották a „The Marvels” című film néhány jelenetének forgatási helyszínéül is.

A város tulajdonképpen két különböző területből áll: a városközpontból, amely egy 61 méter magasan fekvő hegycsúcson található, és a kikötő területéből, amely a tengerparton fekszik. Ezen a területen találhatók a számos strand és a fő szálláshelyek. Erről a területről látható az Isola Bella néven ismert terület, amelyen a Santa Maria dell’Isola szentély található, amelyet sokan a falu szimbólumának tartanak.

A Madonna dell’Isola szentélye egy homokkőből épült hegygerincen áll, és különösen nyáron sok turista és hívő célpontja. A bencés szerzetesek megbízásából épült templom az évszázadok során több felújításon esett át, majd az 1905-ös földrengés után véglegesen újjáépítették. Az egyházi épület ma is a montecassinói egyházmegyéhez tartozik.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >