Home JóTudni Velencei útikalauz – Nélkülözhetetlen tudnivalók

Az Adriai-tengerben, az észak-olaszországi Veneto régióban található Velence 117 kis szigetre épült, amelyeket csatornák választanak el egymástól, és hidak kötnek össze. Velence híres művészete és építészete miatt a világ egyik legfontosabb turisztikai célpontja, és a lagúnával együtt az UNESCO Világörökség része.

A Canal Grande, a város fő vízi közlekedési folyosója reneszánsz és gótikus palotákkal szegélyezett. A központi Piazza San Marco fő látványosságai közé tartozik a bizánci mozaikokkal kirakott Szent Márk-bazilika, a Campanile harangtorony, ahonnan kilátás nyílik a város vörös tetőire, és a Dózse-palota, a dózse egykori rezidenciája, az egykori Velencei Köztársaság legfelsőbb hatósága. A gondolás egy velencei élmény, csakúgy, mint a calli és campielli labirintusában való bolyongás.

A legjobb időpontok Velencébe látogatni

Velencébe a legkellemesebb április, május, június, szeptember és október hónapokban látogatni. Ugyanakkor általában ezek a legforgalmasabbak is. Ne feledje, hogy Velencébe évente körülbelül 20 millió turista érkezik; sokan közülük egynapos kirándulók, akik a tengerjáró hajókról szállnak le.

Velence a téli hónapokban a legcsendesebb, kivéve az ünnepek (különösen a szilveszter körüli napok) és a karnevál idején, amely általában februárban van. Télen azonban a város hideg és párás, és időnként előfordulhat acqua alta, azaz árvíz (de ne aggódjon, a dohányboltokban könnyen találhat esőcsizmát), és a legforgalmasabb tereken magasított járdákat állítanak fel. Szezonon kívül az árak alacsonyabbak és a sorok rövidebbek; a látnivalók korábban bezárhatnak.

Utazás Velencébe – hogyan juthat el oda

A velencei repülőtér (VCE), amelyet a velencei felfedező emlékére Marco Polónak neveztek el, a szárazföldön, Velencétől mintegy hat kilométerre északra található, és több mint 40 légitársaságot szolgál ki.

A repülőtér összeköttetésben áll a közeli, a szárazföldön található Velence Mestre vasútállomással.

Egy másik, Velence területén található repülőtér, a Treviso Airport, amelyet néha Velence – Treviso néven is jelölnek, főként fapados légitársaságokat, például a Ryanair-t szolgálja ki.

Velence vasútállomása Santa Lucia, ahová naponta több száz vonat közlekedik, köztük a Frecciarossa és az Italo nagysebességű vonatok. Az állomás a lagúna túloldalán, közvetlenül a Canal Grande mellett, Velence Cannaregio kerületében található. Az állomás bejáratához közeli Ponte dei Scalzi híd a Nagycsatornán át vezet a Santa Croce negyedbe; a Szent Márk térre 20-30 perc alatt lehet eljutni. A Ponte della Costituzione hid összeköti az állomást a Piazzale Roma parkolójával és a hajóállomással. A vaporetto (vízi busz) megállója is közvetlenül az állomás előtt található.

Hogyan közlekedjen Velencében  

Velence történelmi központja gépjárművel nem járható, ezért Velencében gyalogosan kell közlekedni. És ez a szépsége, hogy eltévedhet a calli, campielli, sotoportegók (épületek alatti átjárók), kisebb-nagyobb hidak útvesztőjében. Merészkedjen túl a turisták által leginkább látogatott területeken, hogy felfedezze a csendes sestieriket (városrészeket), ahol a velenceiek a mindennapi életüket élik.

A vaporettók, vagyis a vízi buszok összekötik a főbb látnivalókat és a lagúna szigeteit. Egy jegy 9,50 euróba kerül. A belvárosi járatok a Grand Canal mentén közlekednek.

A vízi taxik gyorsan elvisznek a célállomáshoz, de ezek a legdrágább közlekedési lehetőségek; azonban akár tíz személyt is szállíthatnak, így ha csoportosan utazik, megéri, ha például gyorsan el akar jutni a szállodádba.

Aztán persze ott van a gondola, amely nem annyira a közlekedés, mint inkább a velencei élmény kvintesszenciája. Útvonalak és árak, de egy 30 perces privát túráért körülbelül 80 euróra számíthat.

Mit érdemes megnézni Velencében

Szent Márk tér és bazilika – A Szent Márk tér a Velencei Köztársaság egykori politikai és vallási központja, és ma is a lagúnaváros szívének számít. Rajta áll a csodálatos Szent Márk-bazilika, amelynek belsejét pompás mozaikok borítják, amelyek szenteket, prófétákat és bibliai jeleneteket ábrázolnak.

Szent Márk Campanile – A Szent Márk-bazilika harangtornya Velence egyik legfelismerhetőbb szimbóluma, és 98,6 méteres magasságával Velence legmagasabb építménye. Másszon fel a tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a lagúnára.

Dózsepalota – Ahogy a neve is mutatja, ez volt a dózse, az egykori Velencei Köztársaság legfelsőbb hatóságának rezidenciája. 1340-ben épült; a látogatás fénypontjai közé tartoznak a dózse lakosztályai; az intézményi termek gyönyörű díszítésekkel; a Piombi régi börtöntermei; és a híres Sóhajok hídja, amelyet 1614-ben építettek, hogy összekösse a Dózse-palotát az új börtönök elhelyezésére szánt épülettel.

Rialto-híd – Velence építészeti ikonja, a Rialto-híd a legrégebbi (és leghíresebb) a Nagy-csatornán átívelő négy híd közül, amely a San Marco negyedet a San Polóval köti össze.

Gallerie dell’Accademia Múzeum – A Gallerie dell’Accademia a világ legnagyobb velencei festészeti gyűjteményének ad otthont, többek között Giorgione, Bellini, Tiziano, Veronese és Tintoretto remekműveivel.

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari – Általában csak Frarinak hívják, ez Velence legnagyobb temploma, amely a Campo dei Frari negyed szívében, a San Polo negyedben található. A város három nevezetes templomának egyike, amely még mindig őrzi velencei gótikus stílusát.

Scuola Grande di San Rocco – Tintoretto néhány legszebb műve a Scuola Grande di San Roccóban található, kevesebb mint tíz percre a vasútállomástól, amelyet egyesek „Velence Sixtus-kápolnájának” neveznek, az Ó- és Újszövetség szereplőinek, színeinek, alakjainak, alakjainak és történeteinek száma miatt. A művészet szerelmeseinek ezt nem szabad kihagyniuk!

Ca’ Rezzonico – A Ca’ Rezzonico egy palota a Canal Grande partján, a Dorsoduro negyedben. A 18. századi velencei barokk és rokokó építészet és belsőépítészet figyelemre méltó példája, és a korszak vezető velencei festőinek festményeit mutatja be.

The Peggy Guggenheim Collection – A népszerű Peggy Guggenheim Collection a világ egyik legjelentősebb múzeuma a 20. századi európai és amerikai művészetnek. A Dorsoduroban található, a Palazzo Venier dei Leoni épületében kapott helyet, amely három évtizeden át Peggy Guggenheim amerikai örökösnő otthona volt.

Murano – A velencei lagúna e szigete az üvegkészítés évszázados hagyományairól híres. Muranóban még mindig láthatod, ahogy a kézművesek ezt a finom technikát végzik, amely során az üveget tűzzel, fúvóka segítségével formálják meg, és különféle színes tárgyakat készítenek, a vázáktól kezdve a poharakon át a gyertyatartókig és ékszerekig.

Burano – A lagúna északi végén fekvő sziget, Burano a csipkemunkáiról és élénk színű házairól ismert.

Mit együnk Velencében – Együnk úgy, mint a helyiek 

Velence konyhája ötvözi a helyi hagyományokat a távoli országokkal való évszázados kapcsolatokból származó hatásokkal, mivel a város egykor egy nagy kereskedelmi birodalom fővárosa volt.

Velence hagyományos ételei közül sok halalapú. Egyéb jellegzetes ételek közé tartozik a rizottó, a polenta és a cicchetti.

A legnépszerűbb velencei ételek közé tartoznak: a baccalà mantecato, tejben főzött, majd olívaolajjal pácolt hal, amelyet fehér vagy sárga polentával fogyasztanak; a risi e bisi, egyfajta rizottó borsóból és pancettából; fegato alla veneziana, velencei borjúmáj; risotto col néro de sépe, tintahalas rizottó, saját tintájuktól megfeketedve; cichéti, a bacari, a város hagyományos borozóiban aperitivóként felszolgált kistányérok, gyakran a mindenütt jelen lévő Prosecco kíséretében.

Hol szálljon meg Velencében – Útmutató a környékhez

Velence hat sestieri-re oszlik, három a Canal Grande mindkét partján. Ez a felosztás Velence eredetére nyúlik vissza.

Castello – a tengerre néző Castello a legkeletibb sestiere. Nevét az erődről kapta, amely egykor védelmi állomást képezett a területen, és amely körül a városrész kialakult. Castellóban található az Arsenale, az egykori hajógyárak és fegyverraktárak komplexuma, amely egykor Velence virágzó haditengerészeti iparának szíve volt.

San Marco – a város politikai és vallási központja Velence alapítása óta, nevét az azonos nevű bazilikáról kapta. Ez a város eredeti magja. San Marco északról Cannaregio, keletről Castello határolja; a Rialto-hídon keresztül San Polóval, az Accademia-hídon keresztül pedig Dorsoduróval van összeköttetése.

Cannaregio – ez a szárazföldhöz közelebb eső terület. Cannaregio a Castello után a második legnagyobb sestieri, és a legnépesebb. Szinte teljes egészében a Canal Grandétól északra fekvő városrészt foglalja el.

San Polo – a legkisebb sestieri, a Canal Grande kanyarulatában összpontosul, a híres Rialto-hídon keresztül kapcsolódik San Marcóhoz. Nevét a San Polo templomról kapta, és Velence központjában található. Itt van a népszerű Rialto élelmiszerpiac, ahol a velenceiek friss halat, zöldséget, gyümölcsöt és egyebeket vásárolnak.

Santa Croce – nevét az azonos nevű templomról és kolostorról kapta, amelyet a 19. században lebontottak. A 20. században számos változáson ment keresztül, és a lagúnaváros autós és buszos csomópontjává vált; itt található a Piazzale Roma, ahol Velence buszpályaudvara és parkolói, a Tronchetto, a turisták számára kialakított parkoló és a fő kikötő.

Dorsoduro – ez a város déli része, nevét a tömör homokdűnékről kapta, amelyek a talajt keményebbé (dorso duro = kemény hát) és kevésbé mocsarasabbá tették, mint Velence más részein; a múltban a hatalmas homokmólón rakodták ki a Cadore erdőkből származó, hajók építéséhez használt fát.

Kövess minket!