Az árak naponta emelkednek: drága lesz a nyaralás az Adrián – így lehet spórolni

2023. április 7.

Szerző: vízpartok Fotó: (c) flickr/TZG Crikvenice

A horvátországi nyaralás drágább, mint Spanyolországban vagy Görögországban.

Horvátország 25 százalékkal drágább, mint más tipikus európai nyári nyaralási célpontok. Az elmúlt két évben az árak 30 százalékkal emelkedtek.

„Idén 25 százalékkal drágábbak vagyunk, mint a konkurencia – nemcsak a vendégéjszakák, hanem minden más releváns ajánlat tekintetében is” – kongatta meg a vészharangot Barbara Marković, a Horvátországi Családi Szálláshelyek Szövetségének elnöke a külföldi médiának tartott sajtótájékoztatón.

„Egy görög étteremben a legdrágább üveg borért körülbelül 25 eurót kell fizetni, Splitben 50 eurót” – mondja Marković, majd kifejti, hogy önmagában ez nem lenne probléma, ha Horvátország „butik desztinációként” pozícionálná magát. Horvátország azonban tipikus családi nyaralási célpont, és a tömegturizmust képviseli – mondja a turisztikai szakértő.

Az árak naponta emelkednek

A horvát tengerparton a szállásköltségek az elmúlt két évben 30 százalékkal emelkedtek. Egy olyan lakásért, amely két évvel ezelőtt 70 vagy 80 euróba került éjszakánként, a nyaralóknak idén legalább 100 euróval kell számolniuk – számol be Marković. „Az árak a különböző gazdasági tényezők és a megemelkedett energiaárak miatt magasabbak”.

Marković szerint például ma már lehetetlen Dalmáciában takarítót találni 20 eurónál kevesebb órabérért: „Horvátország ma már drágább úti cél, mint Spanyolország és Görögország, és az árak napról napra emelkednek”.

Rekordév

2022 még mindig rekordév volt a horvát turizmus számára. Dubrovnik különösen sikeres volt, mondta Marković: „Dubrovnikot évek óta luxuscélpontként reklámozzák, ahová a vendégek repülővel érkeznek. Isztria viszont még mindig jól látogatható a legfontosabb származási országok, például Ausztria és Németország közelsége miatt. Dalmáciában azonban már elmaradnak az eladások, különösen az előszezonban”.

Kerülje az online platformokat

Az egyesület elnöke azt javasolja a nyaralóknak, hogy a szállásfoglaláshoz kerüljék az online platformokat, és közvetlenül a tulajdonosokkal egyeztessenek. Ezzel 20 százalékot lehet spórolni – mondja Marković, hozzátéve, hogy természetesen olcsóbb a szállásfoglalás az előszezonban. Ő viszont azt ajánlja, hogy a szállásadók kedvezményekkel ösztönözzék a helyieket az előszezonban történő foglalásra.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek