Home MiMennyi Az árak naponta emelkednek: drága lesz a nyaralás az Adrián – így lehet spórolni
Szerző: vízpartok Fotó: (c) flickr/TZG Crikvenice

Horvátország 25 százalékkal drágább, mint más tipikus európai nyári nyaralási célpontok. Az elmúlt két évben az árak 30 százalékkal emelkedtek.

„Idén 25 százalékkal drágábbak vagyunk, mint a konkurencia – nemcsak a vendégéjszakák, hanem minden más releváns ajánlat tekintetében is” – kongatta meg a vészharangot Barbara Marković, a Horvátországi Családi Szálláshelyek Szövetségének elnöke a külföldi médiának tartott sajtótájékoztatón.

„Egy görög étteremben a legdrágább üveg borért körülbelül 25 eurót kell fizetni, Splitben 50 eurót” – mondja Marković, majd kifejti, hogy önmagában ez nem lenne probléma, ha Horvátország „butik desztinációként” pozícionálná magát. Horvátország azonban tipikus családi nyaralási célpont, és a tömegturizmust képviseli – mondja a turisztikai szakértő.

Az árak naponta emelkednek

A horvát tengerparton a szállásköltségek az elmúlt két évben 30 százalékkal emelkedtek. Egy olyan lakásért, amely két évvel ezelőtt 70 vagy 80 euróba került éjszakánként, a nyaralóknak idén legalább 100 euróval kell számolniuk – számol be Marković. „Az árak a különböző gazdasági tényezők és a megemelkedett energiaárak miatt magasabbak”.

Marković szerint például ma már lehetetlen Dalmáciában takarítót találni 20 eurónál kevesebb órabérért: „Horvátország ma már drágább úti cél, mint Spanyolország és Görögország, és az árak napról napra emelkednek”.

Rekordév

2022 még mindig rekordév volt a horvát turizmus számára. Dubrovnik különösen sikeres volt, mondta Marković: „Dubrovnikot évek óta luxuscélpontként reklámozzák, ahová a vendégek repülővel érkeznek. Isztria viszont még mindig jól látogatható a legfontosabb származási országok, például Ausztria és Németország közelsége miatt. Dalmáciában azonban már elmaradnak az eladások, különösen az előszezonban”.

Kerülje az online platformokat

Az egyesület elnöke azt javasolja a nyaralóknak, hogy a szállásfoglaláshoz kerüljék az online platformokat, és közvetlenül a tulajdonosokkal egyeztessenek. Ezzel 20 százalékot lehet spórolni – mondja Marković, hozzátéve, hogy természetesen olcsóbb a szállásfoglalás az előszezonban. Ő viszont azt ajánlja, hogy a szállásadók kedvezményekkel ösztönözzék a helyieket az előszezonban történő foglalásra.

Kövess minket!