Home Strand Gondban vannak az olasz adriai strandok: Bezárhat Rimini és Jesolo
Szerző: Vízpartok

Riminitől Triesztig hiány van vízimentőkből, Jesolóban még a meghirdetett állásokra is körülbelül 30 százalék a jelentkezők aránya. Kiképzett vízimentők nélkül a fürdők már nem tartanak nyitva.

A Baywatch másképp, méghozzá problémás esetként: az olasz Adrián hiányoznak az életmentők. Az első strandüzemeltetők már megkongatták a vészharangot – és nem csak a romagnai strandokon, amelyek közé Cattolica és Rimini strandjai tartoznak. Trieszt és Jesolo között is sürgősen szükség van „bagnini”, azaz életmentőkre, mert a fürdőszezon nincs már messze. Ellenkezőleg: az első fürdőzők már most kihasználják a szép, 20 fok körüli napokat, hogy a sekély tengerben csobbanjanak, ahol a víz gyorsan felmelegszik a napsütésben.

Most azonban a strandok üzemeltetőinek félteniük kell a szezont: törvény szabályozza, hogy hány vízimentőnek kell jelen lennie egy méternyi strandon. Ha nincsenek vízimentők, a strandot a szezonra bezárják.

„Véleményem szerint ez nem lehet a fizetés miatt. Mert a kollektív szerződés szerint átlagosan 1500 és 1700 euró között fizetnek. Ezen felül vannak bónuszok”

– mondta Marco Salviati, a trieszti strandszakma szakszervezeti képviselője az Il Piccolo című napilap trieszti kiadásának. Sok fiatal álláskereső azonban nem szeretne hétvégén dolgozni.

Az Il Gazzettino című napilap velencei kiadása szerint csak Jesolo és Cavallino-Treporti strandjain mintegy 400 vízimentő dolgozik a fürdőszezonban. Jelenleg a megüresedett állásokra a jelentkezők 30 százaléka hiányozna, ha nem több. Emellett jelenleg csak kevesen érdeklődnek a tanfolyamok iránt, hogy elvégezzék a szükséges képzést, amelyre egy vízimentőnek szüksége van. Az iskolákban a munkáért folytatott imázskampánynak meg kellene küzdenie a munkaidővel, amely nem iskola-barát. A fürdőszezon a Felső-Adriában korábban kezdődik és később is ér véget.

Most már az olasz kormány is ösztönzőket akar teremteni a gazdaság több ágazatában tapasztalható akut munkaerőhiány problémája ellen – jelentette szerdán Daniela Santanchè turisztikai miniszter.

„Az idegenforgalomban nagy a foglalkoztatási lehetőség, de a fiatalok számára a szombati vagy vasárnapi munkavégzés fárasztó, inkább az életminőség és a szabadidő érdekli őket. Olyan ösztönzőkön gondolkodunk, hogy azok, akik ünnepnapokon dolgoznak, lényegesen többet keressenek, mint a hétköznapokon”

– mondta a miniszter.

A vendéglátóipar mintegy 800 ezer embert foglalkoztat Olaszországban. A Fipe Confcommercio ágazati szövetség számításai szerint a pincérek és pincérnők a legkeresettebbek, 55 ezer üres álláshelyet tartanak nyilván. Ezt követik a szakácsok és a fagylaltárusok, akiknek megfelelő tapasztalatra van szükségük.

A munkaerőhiány másik oka az elmúlt évek népességcsökkenése. A politikusok jelenleg is tárgyalnak egy törvényes minimálbér bevezetéséről, amely nettó kilenc euró lenne óránként. Az ipari szektor azonban ellenáll ennek. Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya továbbá a migrációs csatornákat akarja előmozdítani. A következő két évben félmillió bevándorlási engedélyt kívánnak kiadni nem uniós állampolgárok számára.

Kövess minket!