Erre a 10 rejtett helyre csak hajóval lehet eljutni

A szinte kizárólag hajóval megközelíthető úti célok előnye általában az, hogy kevésbé zsúfoltak.

Mutatunk tíz olyan távoli európai úti célt, amelyet szinte csak hajóval lehet megközelíteni. Egyes helyeket egyedül is felfedezhetsz, másokat csak egy lefoglalt kirándulás keretében érhetsz el.

1. Sa Dragonera természetvédelmi terület – Mallorca, Spanyolország

Sziget, Sa Dragonera, Mallorca, Spanyolország

A lakatlan és sziklás Sa Dragonera sziget jó 800 méterre fekszik Mallorca nyugati partjaitól. Az áprilistól októberig tartó szezonban Port d’Andratxból, Camp de Marból, Paguerából és Sant Elmből rendszeresen indulnak kirándulóhajók Dragonera irányába. Az átkelés körülbelül fél órát vesz igénybe. Aki saját hajóval szeretne utazni, annak kikötési engedélyre van szüksége.

A közel négy kilométer hosszú sziget természetvédelmi terület, érintetlen növény- és állatvilággal. Számos tengeri madár költ itt a sziklák és masztixbokrok között, és a Dragonera gyík, a baleári gyík egyik alfaja is megtelepedett itt. A sziget legmagasabb pontján egy régi világítótorony áll, ezen kívül Sa Dragonera szigetén nincs semmi.

A túrázás szerelmesei egy háromórás túra keretében gyalogosan juthatnak el a világítótoronyhoz. A túrát 353 méterrel a tengerszint felett fantasztikus kilátás jutalmazza.

2. La Graciosa – Spanyolország

Sziget, Utazás, Felfedezés, La Graciosa

Magányos strandok? A népszerű nyaralóhelyeken manapság már szinte nem is léteznek. De ha hajlandóak vagyunk elhajózni La Graciosára, szinte kihalt homokos strandokkal jutalmaznak.

La Graciosa Lanzarote partjainál fekszik, és csak vízi úton érhető el. Órzola kikötőjéből rendszeres kompjáratok indulnak a szigetre. Az egyedül hajózóknak pedig engedélyre van szükségük ahhoz, hogy megközelítsék a kikötőt, vagy lehorgonyozzanak a kijelölt öblök egyike előtt.

La Graciosa, a Kanári-szigetek egyike azon kevés helyeknek Európában, ahol nincsenek aszfaltozott utak. Homokos útjai egészen különleges hangulatot kölcsönöznek neki, mintha a vadnyugatról származna. De nem cowboyok, hanem kalózok látogatták évszázadokon át La Graciosát, hogy ott ássák el kincseiket.

Ezért ihlette a sziget Robert Louis Stevenson írót a Kincses sziget című világhírű regényének megírására.

3. Lavezzi-szigetek – Korzika, Franciaország

Tenger, Csónakok, Lavezzi Szigetek, Mediterrán, Víz

A Lavezzi-szigetek az azúrkék Földközi-tengerben, Korzika és Szardínia között fekszenek – tökéletes kirándulásra a két földközi-tengeri sziget egyikéről.

A szigetcsoporthoz mintegy 100 sziget tartozik, tele vannak öblökkel, fehér és aranyszínű homokos strandokkal, bizarr gránitsziklákkal és fajokban gazdag állat- és növényvilággal. Ezek megőrzése érdekében a szigetcsoport védett. Csak a Lavezzi, Cavallo és Piana szigetekre lehet belépni. Az Île de Cavallo az egyetlen lakott sziget a szigetcsoporton belül.

Bonifacio kikötőjéből kis hajók rendszeresen közlekednek a Cavallón keresztül az Île de Lavezzi szigetre. Hajót is bérelhetünk, de a szigetcsoport környéke veszélyesnek számít a hajózás szempontjából, mivel egyes szigetek olyan kicsik, hogy a dagálytól függően a víz elborítja őket.

A szárazföldön illatos vadfüvek és babér, lenyűgöző sziklák és romantikus öblök vannak. A levegőben tengeri madarak köröznek, és a Szardínia és Korzika közötti szoroson áthaladva időnként delfinek bukkannak elő a hullámokból.

4. Navagio-öböl – Zakynthos sziget, Görögország

Rock, Tenger, A Színek, Türkiz, Smaragd, Beach

A hírhedt Navagio-öböl, más néven Csempész-öböl már régóta nem számít bennfentes tippnek. Ennek ellenére a görögországi Zakynthos szigetén található paradicsomi helynek mindenképpen helye van ezen a listán. Kristálytiszta víz, finom homokos strand és az impozáns hajóroncs, amelynek az öböl a nevét köszönheti, vár itt a meredek sziklák között.

1980-ban egy kereskedelmi hajó szenvedett hajótörést a partoknál. Hamar elterjedt a pletyka, hogy egy csempészhajóról van szó, amelyet a görög parti őrséggel folytatott vad hajsza után sarokba szorítottak. Bár a történet nem igaz, a mai napig tartja magát. De még bűnügyi háttér nélkül is lenyűgöző látványt nyújt a rozsdásodó hajóroncs, amelyet az idők során a partra hajtottak.

Mivel a Navagio-öblöt magas sziklák veszik körül, a festői öblöt csak a tenger felől lehet megközelíteni. Számos üzemeltető hajón navigál ehhez az eldugott partszakaszhoz. A turisták tömegének elkerülése érdekében érdemes kora reggel vagy késő délután felkeresni az öblöt egy privát hajóskapitánnyal.

A helyi hatóságok azonban 2023 nyarára megtiltották a partra szállást az öbölben – fennáll a sziklák lezuhanásának veszélye.

5. Lalaria strand – Szkiathosz sziget, Görögország

Griechenland, Skiathos, Insel, Strand, Felsen, Sporaden

Fehér kavicsos strand, türkizkék tenger és festői krétasziklák: az Égei-tengerben fekvő görög sziget úgy néz ki, mintha egy képeskönyvből lépett volna elő. Egy vitorlás fedélzetén végighajózva a part mentén a tiszta vízen, számos védett öblöt fedezhetünk fel csodálatos homokos vagy kavicsos strandokkal.

Mindenképpen érdemes partra szállni a Lalaria strandon. Itt egy szinte függőleges sziklafal alkot egy öblöt apró, kék-fehér kavicsokkal és a kék Égei-tengerre nyíló zavartalan kilátással.

A vízben egy lenyűgöző sziklakapu hívogat, aki itt átúszik, az állítólag örök fiatalságot kap.

Mindenképpen érdemes felfedezni a közeli tengeri barlangokat. A Kék barlangok a nap állásától függően lenyűgöző kék árnyalatban csillognak, míg a Sötét barlangok csodálatosan hátborzongató hangulatot árasztanak.

6. Kék barlang – Biševo sziget, Horvátország

Varázslatos fényjátékot láthatunk a horvátországi Biševo szigetén található Modra špilja, azaz a Kék barlangban is. Napsütéses napokon mélykék vize visszatükrözi a fényt, amely egy, a tengerszint alatti nyíláson keresztül jut be a barlangba. A nap állásától függően a víz felszínét és a barlang falait ez rendkívüli ragyogásba öltözteti.

De nem kell merülni ahhoz, hogy megcsodálhassuk a természetes színjátékot, ráadásul az úszás is tilos. Ehelyett a víz felett mesterségesen kialakítottak egy bejáratot, hogy a látogatók vezetett túrákon fedezhessék fel a barlangot.

A túracsoportokat kis csónakok viszik be együtt a bBejegyzés megtekintésearlangba. A kirándulások a szomszédos Vis szigetéről indulnak, mert maga Biševo szigetét szinte teljesen beborítja a mediterrán növényzet, és csak vízi úton lehet megközelíteni. Magánutazásra nincs lehetőség.

7. Szív alakú sziget – Galešnjak, Horvátország

Kevesen tudják a nevét, de biztosan a legtöbben látták már az alakját fotókon. A horvátországi Galešnjak szigete egy szívet formáz, így a természet abszolút művészi alkotása.

A szív alakú sziget a dalmát partok és a Pašman-sziget között fekszik. Csak saját vagy bérelt hajóval közelíthető meg. Mivel magántulajdonban van, a kikötéshez engedélyt kell kérni a tulajdonosoktól – de általában szívesen megadják.

A szigetre érve természetesen nem látszik a különleges alakja. Itt sincs sok látnivaló: a vadnyulakon és számos növényen kívül lakatlan, és a 1,5 kilométeres partszakasz elég gyorsan bejárható.

De éppen ez a nyugalom teszi Galešnjakot romantikus séták, piknikezés vagy egy különleges lánykérés álomcéljává.

8. Cala Luna – Szardínia, Olaszország

Barlang, Strand, Tenger, Homok, Sziklák, Tengerpart

Cala Luna különleges formájú is, aminek az öböl a nevét is köszönheti: félhold alakú. A számos barlanggal rendelkező, zord öböl Szardínia keleti partján található. Drámai sziklák által keretezett, finom, aranyszínű homokos strand és nyugodt, türkizkék víz várja a látogatót. A sekély bejárat után a víz gyorsan mélyül, ezért különösen népszerű a búvárkodás és a sznorkelezés szerelmesei körében.

Mivel az öböl már régóta nem számít bennfentes tippnek, érdemes privát hajós kíséretében menni. Így bármikor felhúzhatja a vitorlákat, és ha túl zsúfolt lenne, felkereshet egy másik fürdőöblöt.

Szigorúan véve Cala Luna nem csak hajóval közelíthető meg. Néhány túraútvonal is vezet az öbölbe. Ezeket azonban nem szabad alábecsülni, különösen a nyári hőségben. Ráadásul a hajóval való érkezés olyan páratlan panorámát nyújt az egész partvonalra, amely gyalogosan kimaradna.

9. Skellig Michael – Írország

Sziget, Írország, Óceán, Skellig Michael, Utazás

Nem csak a mediterrán országokban vannak olyan eldugott helyek, amelyeket csak hajóval lehet megközelíteni. A messzi észak is hívogat vitorlástúrákra vagy vezetett hajókirándulásokra lenyűgöző célpontokhoz. Ilyen egy kirándulás a Skellig Michaelhez!

A sziget piramisként emelkedik ki az Atlanti-óceán zúgó hullámaiból Írország délnyugati partjainál. A sziklás szigetecske jelentős spirituális zarándokhely, és az Unesco Világörökség része.

A Skellig Michael még a filmvásznon is látható volt, amikor Luke Skywalker rejtekhelyéül szolgált a „Star Wars VII. epizód: Az ébredő Erő” című filmben.

A Skellig Michael szigetére egyedül nem lehet elutazni, mert még nyugodt tengeren sem veszélytelen a kikötés. A kalandvágyó utazók azonban rendszeresen járó hajóval juthatnak el az Iveragh-félszigetről a szigetre.

A Skellig Michael felé vezető úton a hajók elhaladnak a Little Skellig sziget mellett is, amelynek hasadékaiban madarak ezrei fészkelnek. Napszaktól és évszaktól függően láthatók lundák.

10. Stockholmi szigetvilág – Svédország

Sziget, Vitorlás Hajó, Stockholm, Svédország, Tenger

Élvezni a tengeri levegőt és napokig utazni hajóval egyik gyönyörű célpontról a másikra Skandináviában nagyon is lehetséges. A stockholmi szigetvilág különösen lenyűgöző. Svédország legnagyobb szigetcsoportját mintegy 30 000 sziget alkotja.

A szigetek egy része autóval vagy kerékpárral is megközelíthető, de a legtöbbet leginkább hajóval lehet felfedezni, és a vitorlázók és hajósok igazi paradicsoma. A kis, sziklás szigetek (skerries) lélegzetelállító „kertjének” közepén egy jacht fedélzetén áthajózni egyedülálló élmény.

Sandön szigete jó megállóhely. Ahogy a neve is mutatja, a sziget természetes homokos strandokból áll. Az idilli Utö szigetét is érdemes felkeresni. Gyalogosan is fel lehet fedezni, vagy bérelni kerékpárt vagy kajakot a számos kölcsönzőállomás egyikén. Tiszta természet, friss tengeri szellővel és vitorlás kalandokkal fűszerezve – mi lehetne ennél jobb?

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek