Home Érdekes helyek Ki lakik valójában a „világ legmagányosabb házában”?
Szerző: vízpartok / Fotó: (c) wikipedia/H0rdur.kristleifsson

Egy fehér ház, amely teljesen egyedül áll egy sziklás, meredek sziklákkal teli szigeten, körülötte semmi más, csak buja zöld fű és a morajló tenger: amikor néhány évvel ezelőtt az Elliðaey-ről készült első fotók felkerültek az internetre, az Izlandhoz tartozó aprócska szigeten álló épületnek hamar a „világ legmagányosabb háza” lett a beceneve.

De ki építette valójában, és tényleg laknak-e ott emberek?

Elliðaey szigete az izlandi szárazföldtől alig 6,5 kilométerre délre fekszik, és a Vestmannaeyjar-szigetcsoporthoz tartozik. A Mirror című brit lap beszámolója szerint 2010 körül történhetett, hogy a festői földfoltról készült fotók elterjedtek az interneten, és valóságos hype-ot váltottak ki. És hamar megindultak a találgatások arról, hogy mióta áll ott a „legmagányosabb ház”, és hogy kié lehet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Citiza (@citiza) által megosztott bejegyzés

Vad elméletek a világ legmagányosabb házáról

  • Az egyik elmélet szerint a házat egy milliárdos építette, aki zombi apokalipszis esetén akart a távoli szigetre költözni.
  • Mások szerint egy vallásos remete élt ott.
  • Egy másik pletyka szerint az izlandi kormány az izlandi énekesnőnek, Björknek építette a házat, és ajándékba adta neki.
  • Megint mások azt állították, hogy a ház egyáltalán nem is létezik, csak a közzététel előtt photoshoppolták bele a képekbe.

De mindebből semmi sem igaz, ahogy a Mirror folytatja. Sőt, az eredettörténet sokkal kevésbé látványos, mint azt feltételezik.

1953-ban az Elliðaey Halászati Egyesület építette, mint bázist a lundák vadászatához, amelyek a sziget körüli vizek bőséges halállományával táplálkoznak, és nagy számban fordulnak elő ott.

Senki sem lakik ott állandó jelleggel. Nincs áram, folyóvíz vagy higiéniai létesítmények. Van azonban egy szauna az ingatlanon, amelyet természetes esővízgyűjtő rendszer működtet.

Valamikor azonban a távoli sziget valóban lakott volt még. 300 évvel ezelőtt még öt család élt Elliðaey-n, akik szarvasmarha-tenyésztésből, halászatból és pufajkavadászatból éltek. Az utolsó lakosok azonban 1930-ban elhagyták a szigetet. Ma az izlandi kormány hivatalosan természetvédelmi területnek nyilvánította.

Az „Atlas Obscura” szerint aki szeretné megnézni és lefényképezni a világ legmagányosabb házát, az vezetett hajós túrákon teheti meg. Ezeket több üzemeltető szervezi egynapos kirándulásként a Vestmannaeyjar főszigetéről, Heimaeyről.

Kövess minket!