Home JóTudni Óriáscápát filmeztek Pula partjainál – videóval
Szerző: Vízpartok

Tengerbiológusoknak ritka videofelvételt sikerült készíteniük egy óriáscápáról a horvát partoknál, Pula közelében. A felvett cápa akár tizenkét méter hosszú és öt tonna súlyú is lehet.

Ritka találkozásban volt része a pulai akvárium tudósainak pár hete egy reggeli hajókirándulás során: Danijela Mioković tengerbiológusnak Horvátország partjainál sikerült lefilmeznie egy sütkérező cápát. A tudományos nevén Cetorhinus maximus nevű óriáscápa a bálnacápa után a második legnagyobb hal az óceánokban.

Öt tonna súlyú

A cápa általában ártalmatlan az emberre; planktonnal táplálkozik, és ehhez tágra nyitott szájjal, lassan úszik a tengerben. Az óriáscápa maximális mérete eléri a tizenkét métert, és kifejlett állapotban akár öt tonnát is nyomhat. A déli és az északi félteke szinte valamennyi tengerében megtalálható, és a hideg vagy mérsékelten meleg vizeket kedveli.

Az utolsó dokumentált észlelés horvát vizekben 2022 márciusában történt a Kvarner-öbölben. Összesen azonban kevesebb mint 40 találkozásról tudnak Horvátországban a veszélyeztetett állattal.

A biológusok a Facebook-oldalukon azt írják, hogy az óriáscápa újra és újra felbukkan, különösen az Adria északi és keleti részén. A látvány nagyon ritka, különösen télen. Bár az óriáscápa életmódjáról keveset tudunk, a tudósok most azt feltételezik, hogy ősszel mélyebb vizekbe merül, és ott telel téli álmot.

Veszélyeztetett fajok

Az állatok magányosan, párban élnek, sőt akár 100 egyedből álló rajokat is láttak már. A szigonyozás és a vonóhálóval történő halászat miatt az óriáscápa ma már erősen veszélyeztetett. A lassú növekedés, a hosszú vemhességi idő és a kevés utód megakadályozza a populáció helyreállítását. 2005 óta szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján.

A cápa, amely óránként 1800 liter vizet szűr meg kopoltyúin keresztül, és naponta akár 500 liter zooplanktont is elfogyaszt, aligha jelent veszélyt az emberre. Vannak azonban olyan jelentések, amelyek szerint a szigony által megsebesített cápák hajókat is megtámadtak.

Kövess minket!