Home JóTudni Idén is medúzainvázió fenyeget?
Szerző: vízpartok

Az elmúlt években medúzainvázió okozott felfordulást az olasz kikötővárosban. Most ismét a víz a partra sodorta az első példányokat, ezért egyre nagyobb az aggodalom az állatok tömeges előfordulása miatt. Jelenleg szokatlanul sok hidromedúzát figyelnek meg.

Lesz olyan tavasz, mint tavaly? Ezt a kérdést jelenleg sokan teszik fel maguknak Triesztben. Az elmúlt napokban ugyanis ismét megjelentek az első medúzák. Köztük a tüdőmedúzák is, amelyeknek képviselői az elmúlt két évben áprilisban szőnyegként borították be a Trieszt-öblöt.

A medúzák tömeges megjelenése nem csak a bámészkodókat vonzotta, akik szelfiket pózoltak a medúzákkal teli tengerrel. Olyan ötletek is felmerültek, hogy a jövőben a medúzákat lehalásszák és csemegeként kínálják.

Idén azonban egy szokatlan jelenséget is megfigyeltek: a tüdőmedúzák mellett különösen gyakran tűnnek fel az „Aequorea” medúzák.

„Ezeknek a hidromedúzáknak itt február és május között van szezonjuk. De évek óta nem láttunk ennyit, mint idén”

– mondta Valentina Tirelli tengerkutató, a trieszti Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale (OGS, Olasz Tengerészeti és Geofizikai Intézet) munkatársa az Il Piccolo című napilap trieszti kiadásának. A medúzafaj legismertebb fajtái közé tartozik a fluoreszkáló „Aequorea Victoria”.

A kutató örül annak, hogy a tengeri medúzákat gyakran fotózzák a járókelők. Azt kéri, hogy a fényképeket az „avvistAPP” alkalmazáson keresztül töltsék fel az időre és a helyszínre vonatkozó információkkal, hogy az adatokat felhasználhassák a tudomány számára.

Kövess minket!