Home Úti cél Kerékpárral Európa utolsó vad folyója mentén
Szerző: vízpartok / Fotók: © Lechtal Tourismus

Néha nyugodt és nyugodt, majd megint féktelen és zúgó – a Lech, Európa egyik utolsó vad folyója, keresi a maga útját a természetben. Partjain láthatjuk, hogyan alakított ki változatos élőhelyeket.

A 2022-ben újonnan megnyitott, határokon átnyúló Lech-kerékpárúton a kerékpárosok testközelből tapasztalhatják meg a Lech mentén elterülő különböző tájakat.

A bajorországi Marxheimből mintegy 244 kilométeren át vezet az útvonal a tiroli Lech-völgyben fekvő Steegbe. Az alsó Lech sűrűbben lakott vidékeiről a tiroli Lech-völgy hatalmas nyugalmába vezet, ahol a vad folyó türkizkéken csillogóan hömpölyög. Aki nem szeretné a teljes túrát végigjárni, az Ausztriában, Reuttétól Steegig az utolsó szakaszán is felfedezheti a Lechradweget, ami könnyen megtehető egy nap alatt.

A Lechtali és Allgäui-Alpok impozáns hegyvidéki tájaival körülvett Lechradweg Közép-Európa egyik legérintetlenebb völgyében halad utolsó nagy szakaszán. Nem véletlenül tartják sokan ezt a szakaszt az egyik leglenyűgözőbbnek.

A Reutte Natúrpark régiójában található Weißenbach után az útvonal az érintetlen tiroli Lech-völgybe vezet. A Lech buja ártéri erdei és kavicsos partjai mentén Vorderhornbach irányába indul az útvonal. Martinaun keresztül és a hatalmas Klimmspitze lábánál, Elmenben haladva az út Häselgehrbe vezet, majd virágzó réteken át a hagyományos fafaragással díszített Elbigenalp mellett. Innen Grünauba vezet, ahol közvetlenül az út mentén egy Kneipp-létesítmény nyújt felfrissülést. Bach falu után az utolsó idilli szakasz a felső Lechtalban fekvő Steegbe vezet. Ezen a szakaszon érdemes egy kitérőt tenni Holzgau felé is, amely történelmi homlokzati festményeiről ismert.

Digitális útitársak

A Lauschtour alkalmazás és egy digitális utazási asszisztens hasznos szállástippekkel és izgalmas látnivalókkal áll a kerékpárosok rendelkezésére a teljes Lechradweg mentén.

A Bajorországtól a tiroli Lech-völgyig tartó teljes Lech-kerékpárút mentén 30 izgalmas hallgatóhely található az útvonal mentén. Ezek többek között érdekes tényeket mondanak el a tájról vagy a Lech történetéről. Ha felkeltette érdeklődését, egyszerűen töltse le okostelefonjára a megfelelő „Listening Tour” alkalmazást a „Lechradweg” keresőszóval.

Ezen kívül a kerékpárosok számára a www.lechradweg.info oldalon egy digitális utazási asszisztens is rendelkezésre áll, amely az egyes szakaszok mellett kerékpárosbarát szálláshelyekről, javító- és töltőállomásokról, valamint az útvonal mentén található nevezetességekről is tájékoztat. Az utazási asszisztens otthon már útvonaltervezőként, túrán pedig navigációs eszközként is funkcionál, az információk offline is használhatók.

Kövess minket!