Home Utazási hírek Megkezdődhetnek az építési munkálatok a Bärenschützklammban – de ennek feltétele van
Szerző: Vízpartok / Fotó: © Steiermark Tourismus | Harry Schiffer

A stájerországi Bärenschützklamm-szurdok (Medve-szurdok) a magyarok körében is népszerű kirándulóhely, Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye, 24 vízesése révén Ausztria legszebb vizes szurdoka. Egy 2020-as sziklaomlás óta zárva van, ünnepélyes újranyitása a tervek szerint október 26-án lesz – feltéve, hogy elegendő adomány gyűlik össze.

A 2020-as végzetes sziklaomlás óta a látogatók elől elzárt stájerországi Bärenschützklamm-szurdok újranyitása egyre közelebb kerül: a múlt héten lejárt a hivatalos kifogásolási időszak a tervezett munkálatokkal kapcsolatban. Mivel nem volt kifogás, Gerhard Jantscher, a Mixnitz Alpesi Klub szekciójának elnöke most adományokat és finanszírozást keres.

Az építkezés körülbelül egymillió euróba fog kerülni. A munkálatok várhatóan májusban kezdődnek és négy-öt hónapig tartanak. A biztonsági munkálatok azt irányozzák elő, hogy a szurdok fölé tíz acél védőhálót szerelnek fel. Mivel a területek nehezen megközelíthetőek, helikopteres repülésekre lesz szükség – jelentette be Jantscher.

Ezt követően az alpesi klub ellenőrzi az összes létrát és gyalogos hidat, és szükség esetén kicseréli azokat, amelyeket az elmúlt évek időjárása és a sziklaomlás tönkretett. Végül a hatóságok egy bejárást is végeznek majd, hogy újra megnyissák a szurdokot.

A nagy újranyitást október 26-ra, Ausztria nemzeti ünnepére tervezik – természetesen azzal a feltétellel, hogy elegendő adomány gyűlik össze.

„Számunkra minden euró számít” – mondja Jantscher. Emellett egy kampánnyal szeretne nagyobb adományozókat találni, és az állami szektorból is szeretne támogatásokat igényelni.

A Bärenschützklamm évente mintegy 40 000 látogatót fogad. A kirándulókat a szurdoktúra többek között a Schüsserlbrunn zarándokkápolnához, vagy a Hochlantschra is elvezeti, amely 1720 méteres magasságával a grazi hegyvidék legmagasabb csúcsa.

A lezárás miatt a feljutás a 2020-as sziklaomlás óta a leereszkedésre szánt, úgynevezett Prügelwegen keresztül lehetséges. Alternatívaként a Breitenau-völgyön vagy a Teichalmon keresztül is meg lehet mászni a Hochlantschot. A szurdok lezárása mindazonáltal veszteségekkel jár, különösen a hegyen lévő hütték számára, mivel a Bärenschützklamm számos külföldi autóbuszos kirándulás célpontja is volt.

2020. július 8-án a szurdok egyik gyalogos hídjánál egy fotópontnál több szikla is a látogatókra zuhant. Három ember életét vesztette, köztük egy magyar áldozata is volt a sziklaomlásnak. Az ügyészség a nyomozást megszüntette, mert „előre nem látható természeti eseményről” volt szó, de a hatóság az újranyitás előtt intézkedéseket írt elő.

Kövess minket!