Home Strand Nem látogatható az ikonikus Navagio strand Zakynthoson – eddig marad zárva
Szerző: Vízpartok

A Navagio Beach, Zakynthoson továbbra is tiltott marad az évente több ezer látogató számára.

A görögországi Zakynthoson található ikonikus Hajóroncs-part vagy Navagio strand a földcsuszamlásoktól való félelem miatt idén nyáron zárva marad a turisták előtt – jelentették be 2023. március 15-én a sziget hatóságai.

A nemrégiben a világ legjobbjának választott strand népszerű turistacélpont, amely a jellegzetes hajóroncsáról híres.

A Navagio strandra való belépési tilalomról szóló döntést a Anti-Seismic Planning and Protection Organization (OASP) szakértői csoportja javasolta, miután március 8-án a rendszeres biztonsági ellenőrzés keretében látogatást tettek a helyszínen.

Az OASP csapata szerint a környező sziklák eróziója miatt jelentős a földcsuszamlás veszélye.

„A lakosok és a látogatók biztonsága mindenek felett áll, és a döntést az OASP és annak elnöke, Efthymios Lekkas professzor új tudományos adatainak figyelembevételével hoztuk meg, tekintettel arra, hogy az idegenforgalmi szezonban nagyszámú látogató érkezik a területre”

– mondta Vassilis Kikilias idegenforgalmi miniszter.

A Navagio strand már tavaly szeptember óta tilos a helyiek és a látogatók számára, miután egy 5,4-es erősségű földrengés következtében a környező sziklákról nagyméretű sziklák zuhantak az öbölbe.

2018-ban hét ember sérült meg egy földcsuszamlásban ugyanezen a strandon. Akkor a görög hatóságok lezárták a strandot, és 2019 áprilisáig tilos maradt a turisták számára.

A strand biztonságát évente kétszer újraértékelik.

Hogyan kapta a nevét a Navagio strand?

A strand 1980 októberében kapta új nevét, amikor egy hatalmas vihar miatt a „Panagiotis” nevű hajó zátonyra futott ott. Ezt megelőzően a strandot Agios Georgios néven ismerték.

Az a hír járta, hogy a hajó cigarettát és alkoholt csempészett, amikor zátonyra futott. A hajót elhagyták, a kapitányt és a legénység néhány tagját pedig letartóztatták. Később a bíróság felmentette őket a csempészet vádja alól.

Akkoriban a helyiek attól tartottak, hogy a hajótörés tönkreteszi a strand és a sziget hírnevét – de nem ez történt. A hajóroncsot azóta milliók látogatták meg, és ugyanennyien fényképezték le.

Tavaly nyáron aggodalmak merültek fel a híres strand szennyezettségi szintje miatt.

A turisták nagy mennyiségű szemetet hagytak maguk után, elrontva a gyönyörű látványt. A problémát súlyosbítja, hogy nem gondoskodnak a szemét rendszeres eltávolításáról.

A nyilvános vitát, amely civil takarítási kezdeményezéshez vezetett, a strandon felhalmozott szemétről készült fotó váltotta ki, amelyet Michalis Bakas környezetvédő osztott meg a Facebookon.

„Nem értem, hogy egyesek pénzt fizetnek azért, hogy néhány órára meglátogassák a világ egyik legszebb strandját, majd otthagyják a szemetet” – írta.

Kövess minket!