Home JóTudni Megtiltják Balin a külföldi turistáknak, hogy robogózzanak
Szerző: MTI / Fotó: Bali (c) pixabay

Az indonéziai Bali kormányzója azt tervezi, hogy a közlekedési szabályok sorozatos megsértése miatt megtiltja a külföldi turisták motorkerékpár-használatát – számolt be a tervről a BBC hírportálja.

„Nem kellene ing, ruha vagy bukósisak, sőt jogosítvány nélkül motorozgatni a szigeten”

– mondta I Wayan Koster kormányzó.

Az elképzelés szerint akik saját használatú közlekedési eszközt akarnak, a kétkerékűek helyett az utazási irodáktól kölcsönözhetnének autót.

A helyi rendőrség adatai alapján február végétől március elejéig több mint 171 külföldi szegte meg a közlekedési szabályokat. Egyesek még hamis rendszámot is használtak.

A Balira látogatók gyakran bérelnek motort, hogy azzal járják be a szigetet, amelynek tömegközlekedése nem fejlett. A kismotorok gyorsak, mozgékonyak és a nehezebben megközelíthető helyek is elérhetők velük.

A javasolt tilalmat várhatóan helyi törvénybe foglalják majd, de betartatásának módja még nem világos. A tervet a koronavírus-járvány után éppen erőre kapó turizmus szereplői, a turisták és a szolgáltatók nem fogadták egyértelmű lelkesedéssel.

Dedek Warjana, a bali motorkölcsönző egyesület elnöke szerint a javaslat elhamarkodott, a hatóságoknak konkrét jogsértések esetén kellene fellépniük, ahelyett, hogy általános tilalmat szabnak ki. Ráadásul ha bérelt autóba ültetik őket, csak a dugókat növelik majd – tette hozzá.

A turizmus Bali éves GDP-jének mintegy 60 százalékát adta a járvány előtt. A tartomány statisztikai hivatala szerint 2023 januárjában Ausztráliából érkezett a legtöbb, több mint 91 ezer külföldi turista. A második helyet Oroszország szerezte meg, körülbelül 22 000 látogatóval.

Kövess minket!