Home Utazási hírek Hőmérsékleti rekordok és teli strandok Spanyolországban
Szerző: vízpartok /Fotó: Mallorca (c) pixabay

Alig több mint egy hét múlva kezdődik a tavasz Európában – de Spanyolországban máris milliók nyögnek a helyenként 30 fok feletti hőmérséklet alatt. Tízezrek özönlöttek a hétvégén a Földközi-tenger partjaira, hogy lehűtsék magukat, és egyes helyeken az emberek nehezen terítették ki a törölközőiket.

Mallorcán az év első trópusi éjszakája volt: szombatról vasárnapra virradóra a népszerű üdülősziget egyes területein – például Palmában – 20 fok fölött volt a minimumhőmérséklet.

Alig két hete Mallorca még hókáosszal küzdött. „Korai nyár a késő télben!” – ezzel a szlogennel jelent meg a Mallorca Magazin. Ilyen hőmérsékleten már elaludni is nehéz – mondták szakértők az „Última Hora” című mallorcai lapnak. „Miért van máris ilyen meleg?” – panaszkodnak sokan a neten. Egyesek még a légkondicionálót is bekapcsolják éjszaka.

A palmai meteorológiai állomás szombaton délután 2 órakor 27,3 fokkal a legmagasabb hőmérsékletet mérte márciusban a feljegyzések kezdete óta. Az Aemet spanyol meteorológiai szolgálat szerint a korábbi rekordot, 26,6 fokot 1981-ben mérték. Szombaton máshol is megdőltek a márciusi rekordok. A Valencia régióban található Castellónban a higanyoszlop még a 30,8-as értéket is elérte – 0,6 fokkal meghaladta a korábbi rekordot. Vasárnap egy kicsit „frissebb” lett – olyan értékekkel, amelyek ennek ellenére elérték a 30 fokot, például Murciában. Az Aemet szerint a következő napokban is sok helyen marad a meleg.

Általánosságban elmondható, hogy Spanyolországban, akárcsak Európa más részein, évek óta egyre melegebb és szárazabb az éghajlat, ami a klímaváltozásnak tulajdonítható. A hőség és az esőhiány már tavaly is keményen sújtotta a kontinens egyes részeit. A helyenként 40 fokot meghaladó csúcshőmérsékletekkel a tavalyi volt az egyik legmelegebb év az időjárási feljegyzések kezdete óta Spanyolországban.

Mivel Spanyolország egyes részein ősszel és télen túl kevés csapadék hullott, a vízhiány tovább súlyosbodik. A víztározók jelenleg átlagosan csak alig több mint 40 százalékig vannak feltöltve. Az elmúlt tíz év átlaga 58 százalék volt ebben az évszakban. A súlyos erdőtüzek veszélye is továbbra is magas.

A helyzet drámai Andalúziában és Katalóniában. Ott a víztározók csak negyedrészben vannak tele. Az ország északkeleti részén fekvő Katalóniában a mezőgazdaság és az ipar vízfogyasztását már korlátozták. A parkokban és kertekben csak a fákat lehet öntözni. Ha továbbra sem esik az eső, ősztől a lakossági ivóvízfogyasztás korlátozására számítanak.

Kövess minket!