Home Zöldpart Érdekesen viselkednek a tengeri madarak a szélturbinák közelében
Szerző: Vízpartok

A Vattenfall svéd energetikai vállalat 3 millió euró (3,1 millió dollár) értékű, kétéves tanulmányt végzett a tengeri madarakról a 11 turbinás Aberdeen szélerőműparkjánál Skóciában.

Libák, Vándormadarak, Repülő Madarak, Szélmalmok

A kutatás egy nagyobb kezdeményezés része, amelynek célja, hogy a szélerőművek ne épülhessenek a repülési útvonalak közelében.

„Ez az első alkalom, hogy bármilyen madárfajt ilyen közelről és részletesen tanulmányoztak egy tengeri szélerőműparkban. Ezek a madarak nagyon jól elkerülik a turbinákat, ezért most már több fajtán is tanulmányoznunk kell”

– mondta Henrik Skov, a projekt vezetője.

A Vattenfall képes volt azonosítani a tengeri madárfajokat, háromdimenziós ábrázolást készíteni repülési mintáikról, és a radaradatok és kamerák összevonásával megérteni, hogyan kerülik el a tengeri szélturbinák rotorlapátjait. A tanulmány következtetéseit videóadatok támasztják alá; 10 000 felvétel készült az Aberdeen tengeri szélerőműparkon átrepülő madarakról.

A madáraktivitás csúcspontján, áprilistól októberig gondosan megfigyelték a különböző sirályfajok mozgását.

A tanulmány szerint a madarak és a rotorlapátok között nem történt egyetlen regisztrált ütközés sem. Megállapították, hogy a tengeri madarak a rotorlapátok csúcsait 40 és 160 méter közötti távolságban kikerülték.

A Vattenfall azt állítja, hogy a modell a tengeri madarak több fajtájára, valamint a szárazföldi szélerőműparkokra is alkalmazható, annak ellenére, hogy a tanulmány csak négy madárfajra összpontosított. Az összegyűjtött információk felhasználhatók a szélerőműparkok közelében élő tengeri madarak viselkedésével kapcsolatos ismeretek bővítésére is.

Az Aberdeen tengeri szélerőműpark 93,2 megawattos kapacitással rendelkezik, és 2018-ban kezdte meg működését. A szélerőműpark megépítésében a Vattenfall és számos más vállalkozás működött együtt. A svéd kormány tulajdonában van a Vattenfall, a kontinens egyik legnagyobb áramtermelője. Számos nemzet, köztük Dánia, Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság ad otthont a vállalat szélerőműveinek.

Kövess minket!