Kiderült, hogy összeér-e a horvát tengerpart legújabb hídja

2023. március 9.

Szerző: MTI / Fotó: Omis (c) pixabay

 A szerkezet átível a Cetina folyó felett, és mindkét oldalán alagútban végződik.

Újabb bonyolult hídszerkezet készült el Horvátországban, amelynek hossza 224,45 méter, és a dél-dalmáciai Omišt elkerülő építési projekt része – írta az Index.hr internetes hírportál csütörtökön.

A szerkezet átível a Cetina folyó felett, és mindkét oldalán alagútban végződik, így hosszabb, mint szabad szemmel látható.

A Cetina névre keresztelt híd két irányból épült, és mindvégig úgy tűnt, hogy a kivitelezők nem voltak elég precízek, mert a két alagútból kibúvó végek nem voltak egy magasságban, és ezért nem lesznek összeköthetők középen.

Valójában azonban speciális mérnöki technikával épült, és a híd keresztmetszetének változtatható magassága révén a szerkezet megépítése közben függőlegesen is elmozdult minden tolás alkalmával.

A beruházás értéke 23,16 millió euró (8,6 milliárd forint), célja pedig, hogy csökkentse a forgalmat és a torlódást Omiš  belvárosában.

A híd átadási ünnepségén Andrej Plenkovic horvát kormányfő is részt vett, de nem közölte, várhatóan mikorra készül el a Solintól Omišig tartó teljes elkerülő út.

Mint mondta, az a közbeszerzési eljárások lefolytatásának gyorsaságától függ. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Makarskától Omišig tartó útszakasz őszig megépül.

Úgy vélte: Omiš a Cetina híd megépítésével jelentős „többletértékre tett szert”.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek