Home Érdekes helyek Természeti csoda Rodoszon – zöldellő oázis a nyári forróságban
Szerző: Vízpartok / Fotó: Epta Piges (c) flickr/Shadowgate

Rodoszon, Kolympia városához közel, a sziget egyik legcsodálatosabb és legizgalmasabb célpontja található. A fővárostól Lindosz irányába haladva találjuk Epta Piges (Hét forrás) tavacskáját és a híres Hét Forrást.

A hét, számozott forrásból előtörő víz egy 200 méter hosszú alagúton egy kis tóba folyik – akinél van valamilyen világító eszköz, az akár ezen is megközelítheti a tavat, bokáig érő vízben gázolva.

Az 1931-ben olasz telepesek által épített Hét Forrás arra tett kísérlet volt, hogy a forrásokat hatékonyabban használják fel a környező földek öntözésére. E célból gátakat és alagutakat ástak a forrásokat körülvevő sziklákba, hogy a vizet a hegy másik oldalára vezessék. Egyikükön át lehet sétálni a hegy egyik oldaláról a másikra.

Az alagút 186 méter hosszú és olyan keskeny, mint egy 170 centiméteres normál testalkatú ember. A mezítlábas látogatók a hideg folyóvízen keresztül egy kis tóhoz jutnak, ahol egy vízeséssel ellátott gátat lehet meglátogatni. Maga az alagút koromsötét, és a legjobb, ha van nálunk zseblámpa. És ami a legfontosabb, hogy ez egy egyirányú séta, nincs visszafordulás – ha már bent vagy, nincs elég hely ahhoz, hogy két ember elhaladjon egymás mellett. Van egy alternatív út, amely a dombon át vezet a másik oldalra. Az élmény meglehetősen klausztrofób lehet.

A tó fürdésre alkalmas, de kicsi, és a főszezonban sok a látogató.

A közeli taverna a források mellett kínál italokat és ételeket. A taverna és a források a főútról egy rövid túrával érhetőek el. A források környéke természetvédelmi terület.

Kövess minket!