Home Strand Meglepő győztes lett Európa legszebb strandja
Szerző: Vízpartok / Fotók: pixabay

A Tripadvisor minden évben több millió értékelés alapján ítéli oda a Traveller’s Choice Awards díjakat a strandoknak.

Ha a legszebb strandokról van szó, általában azok a strandok járnak különösen jól, ahol a homok a lehető legfinomabb és legfehérebb, a tenger pedig a lehető legmélyebb és türkizkék.

Európa új legszebb strandja azonban mindebből semmit sem nyújt: a homok fekete, a tenger pedig durva, és nem alkalmas úszásra. Viszont vannak látványos sziklaalakzatok, és kis szerencsével még az északi fényt is láthatjuk. Az izlandi Reynisfjara strandról beszélünk! A tavalyi rangsorban még a 13. helyen álló fekete strand idén meglepő módon megdöntötte a sokáig győztes, a lampedusai Nyúl strandot.

Európa 25 legszebb strandja

1. hely: Reynisfjara strand, Izland

Strand, Tenger, Hullámok, Tengerpart, Part, Izland

Európa legszebb strandja 2023-ban az izlandi Reynisfjara Beach. A látogatók áradoznak a fekete homokos strand misztikus hangulatáról, a tengerben lenyűgöző sziklatűkkel.

Egy felhasználó így ír a Tripadvisor értékelésében: „Ez a strand jó példa Izland vad szépségére. Ha nem sietsz, szánj időt arra, hogy sétálj egy kicsit az itteni strandon”.

2. hely: Praia de Falésia, Algarve, Portugália

Portugália, Algavre, Tenger, Szikla, Strand, Óceán

A Praia de Falésia egy sziklás strand Algarve-ban, nem messze Albufeira városától.

„Gyönyörű vörös homokos sziklák olvadnak bele a kékeszöld óceánba és a fehér homokos strandba, amely látszólag végtelenül végigfut a parton” – írja a Tripdavisor egyik felhasználója a rangsor második helyén álló strandról.

3. hely: Spiaggia dei Conigli, Lampedusa, Olaszország

Európa harmadik legszebb strandja – a korábbi években még az első helyen – Olaszországban található, és a nyúlról kapta a nevét. Ez ugyanis a Spiaggia dei Conigli, magyarul: Nyúl strand.

A Lampedusa déli partján, egy természetvédelmi területen található strandot türkizkék vize miatt gyakran hasonlítják a Karib-tengerhez. A strandról különösen szép kilátás nyílik a parttól távol fekvő „Isola dei Conigli”, azaz Nyúl-szigetre. A Tripadvisor felhasználói a jó buszjáratokat is megemlítik.

Sajnos, Lampedusa előtt mindig történnek tragédiák. Újra és újra emberek százai szenvednek itt hajótörést, és fulladnak meg, amikor megpróbálnak az EU-ba menekülni.

4. hely: Playa de La Concha, San Sebastián, Spanyolország

Ingyenes fotók Strand kategóriában

A Spanyolország legészakkeletibb részén, San Sebastiánban található Playa de La Concha már többször is megnyerte ezt a rangsort – idén azonban csak a negyedik helyre volt elég.

A hatalmas, mintegy 54 000 négyzetméteres (körülbelül nyolc futballpályányi) strand félkörívben húzódik a baszk város előtt; az öblöt a Monte Igueldo és a Monte Urgull sziklamasszívumai keretezik.

5. hely: Playa de Muro, Mallorca, Spanyolország

Ingyenes fotók Playa de muro kategóriában

A Playa de Muro az egyik legszebb és mindenekelőtt a leghosszabb homokos strand Mallorcán. Négy területből áll, összesen hat kilométer hosszan, és a nyaralók a mérete mellett különösen a finom homokért és a tiszta vízért rajonganak.

A Tripadvisoron a közel 4000 értékelésből több mint 3000 pozitív. A hosszú homokpartnak köszönhetően a strand családbarát, ugyanakkor számos lehetőség van vízi tevékenységekre.

6. helyezett: Falassarna Beach, Kréta, Görögország

Falassarna homokos strandja Kréta legnyugatibb részén található, és a görög nyaralósziget legszebb strandjának tartják.

Egy felhasználó így áradozik Tripadvisor-értékelésében: „Gyönyörű fehér homok, sekély lejtő, így gyerekeknek is tökéletes”. Tavernák és bárok is találhatók.

7. hely: Nissi strand, Ciprus

Ingyenes fotók Üdülő kategóriában

A Nissi Beach Ayia Napa és Ciprus üdülőhelyének népszerű strandja, amely 500 méter hosszan húzódik.

„A homok és a víz gyönyörű, szinte karibi. Emellett nagyon tiszta” – írja egy látogató a Tripadvisoron megjelent értékelésében.

8. helyezés: Balos strand és lagúna, Kréta, Görögország

Ingyenes fotók Görögország kategóriában

A Balos-öböl Krétán, a görög sziget északnyugati partján található, és egy kis part menti szigethez, a lakatlan Gramvousa-félszigethez kapcsolódik. Az álomszerű öböl látogatók ezreit vonzza. A strand kisebb megszakításokkal az öböl északi csücskéig húzódik.

9. hely: Playa de Sotavento, Fuerteventura

A Playa de Sotavento Fuerteventurán Európa egyik legszebb strandja. A strand több mint 20 kilométer hosszan húzódik a Jandía-félsziget délkeleti partja mentén, ezért tökéletes strandolásra. De a kite- és szörfösök is jó helyen vannak itt.

Egy nyaraló értékeléséből a Tripadvisoron: „Ha szeretsz a tengerparton sétálni, ez egy nagyon jó hely. Apály idején szinte végig homokon lehet sétálni, egyébként van néhány sziklás rész, ahol meg kell küzdeni. Alternatívaként sok helyen használhatja a strand feletti túraútvonalakat is, amelyek jól ki vannak táblázva.”

10. helyezés: Plage du Sillon, Saint-Malo, Franciaország

Ingyenes fotók Saint-malo kategóriában

Bretagne északi részén, Saint-Malo városában található ez a homokos strand, amely apálykor nagyon kiterjedt, és különösen népszerű a gyermekes családok körében. Dagálykor azonban a víz eléri a határfalat.

„Nagyon szép homokos strand, ahol a végtelenségig lehet úszni és sétálni. Egyszerűen gyönyörű!” – áll a Tripadvisor egyik értékelésében.

Európa legszebb strandjai közül a 25. helyezettig

11. Iztuzu strand, Dalyan, Törökország

12. Gorleston-on-Sea Beach, Egyesült Királyság

13. Praia dos Três Irmãos, Alvor, Portugália

14. Weymouth Beach, Egyesült Királyság

15. Playa de ses Illetes, Formentera, Spanyolország

16. Tropea Beach, Tropea, Olaszország

17. Sarakiniko Beach, Milos, Görögország

18. Kalamaki Beach, Görögország

19. Praia Sao Rafael, Albufeira, Portugália

20.  Fig Tree Bay, Protaras, Ciprus

21. Praia Da Rocha, Portugália

22. Fistral Beach, Newquay, Egyesült Királyság

23. Plage de Palombaggia, Porto-Vecchio, Franciaország

24. Bournemouth Beach, Egyesült Királyság

25. Kleopátra strand, Alanya, Törökország

Kövess minket!