Home Nyaralóhelyek 10 érdekes látnivaló Cipruson
Szerző: vízpartok / Fotók: pixabay

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. A tenger keleti felén, a török partoktól 65 kilométerre, Görögországtól több mint 800 kilométerre fekszik, közel Libanonhoz és Izraelhez, valamint Egyiptomhoz is. Területének nagyobb része görög, az északi, török része a kisebb területet foglalja el. Fővárosa a két részre osztott Nicosia.

Évente több mint 2 millió turista látogat a szigetre, a 2008-ban bevezetett euró is megkönnyíti az idelátogatók
dolgát.

A stratégiailag igen fontos fekvésű Ciprus 1960. augusztus 16-án nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Az új állam alkotmánya 70:30 százalék arányban rögzítette a többségben lévő görögök és a kisebbségben lévő törökök hatalomból való részesedését, egyben megtiltotta a sziget Görögországhoz való csatolását, az enóziszt. Az alapokmányt azonban már életbe lépésekor mindkét fél bírálta, s az állandó ellenségeskedés táptalajává vált. 1964 óta az ENSZ békefenntartó alakulata a szigeten állomásozik.

1974-ben 180 kilométer hosszú demarkációs vonalat („Attila-vonal”) húztak, ennek mindkét oldalán 50 méteres ütközőzónát létesítettek, ahol jelenleg is az ENSZ-katonák tartózkodnak. A törökök 1975 februárjában létrehozták a Ciprusi Török Szövetségi Államot, 1983 novemberében pedig egyoldalúan kikiáltották a független „Észak-Ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet mindmáig csak Törökország ismer el. Ezzel a sziget megosztottsága állandósult, ma mindkét közösségnek külön elnöke, kormánya, törvényhozása van. 2004. május 1-jén csupán a görögök lakta Ciprusi Köztársaság csatlakozott az Európai Unióhoz.

Ingyenes fotók Ciprus kategóriában

10 kihagyhatatlan látnivaló Cipruson

1. Cipruson állítólag a világ legrégebbi bora, a Commandaria készül, amelyet már a középkorban is dicsértek. A Commandaria borút 14 falut köt össze, és a leghíresebb ciprusi bort, a világ első bormárkáját mutatja be.

2. Limassol híres kikötőváros, déli részén található a várat a keresztes lovagok építették, a környező vidék pedig a citrusfélék termesztéséről híres. Curium ókori romváros Limassoltól északra található, innen fantasztikus a panoráma a tengerre.

3. Cipruson található Európa legészakibb trópusi erdeje, a Troodos-hegységben. Az erdő több mint 700 különböző növényfajnak ad otthont.

4. A sziget délnyugati csúcsán fekszik Páfosz városa található, amelyet Aphrodite szülőhelyének tartanak. Páfosz jelentős látványosságai közé tartoznak többek között a Kato-páfoszi Régészeti Park – a világörökségi védelem alatt álló ásatási terület római kori villák maradványaival és mozaikokkal. A lelőhelyen megtekinthető a világ egyik legrégebbi mozaikjának számító Szkülla, mely a Homérosz Odüsszeiájából ismert szörnyet ábrázolja.

5. Petra tou Romiou, Páfosz mellett. A Ciprus délnyugati partvonalán elterülő sziklacsoport a legenda szerint nagy jelentőségű hely: itt emelkedett ki a tenger habjaiból Aphrodité istennő. A hagyomány szerint aki háromszor körbeússza a sziklát, az örökké szép és fiatal marad – ez nem is olyan egyszerű feladat, mivel igen viharos a part menti szél.

6. A ciprusi Lefkara híres csipke- és hímzésművészete hosszú hagyományokra tekint vissza, és a helyi készítésű hímzések ma is nagyon népszerűek. A helyi kézművesek gyönyörű riselt csipke kézimunkákat és ezüst filigrán ékszereket készítenek – még Leonardo Da Vinci is járt itt ihletet meríteni művészetéhez. A szigeten több olyan templom is fellelhető, amelynek egyfajta csodatévő erőt tulajdonítanak, Lefkara csendesebb, turisták által kevésbé ismert részén egy ilyen szentély áll már évszázadok óta, nevét Mihály arkangyalról kapta.

7. Cipruson a világ egyik legnagyobb sziklamászó helyszíne található a Kalymnos szigeten, amely népszerű a profi sziklamászók körében.

8. Cipruson védett tengeri teknősök élnek, mint például a zöld teknős és a karettakaréjú teknős, amelyeket a sziget lakói és látogatói is nagyon óvnak.

9. Ciprus reménytelen szerelmesei olyan iramban hordják szét Szent Ajapitikósz sírját, hogy hamarosan semmi sem marad a szerelmi bájital kellékeként használt kövekből. Arodész település templomkertjében található síremlékről származó port a szerelmük tárgyának italába juttatva évszázadok óta használják a reménytelenül szerelmesek. Szent Ajapitikósz – akinek a neve szerelmest jelent – a német keresztes lovagok tagjaként érkezett a szigetre, ahol később remeteéletet élt.

Ingyenes fotók Ciprus kategóriában

10. A védett Akamas-félsziget partján található Kék lagúna Ciprus egyik legszebb helye. Kristálytiszta vizének köszönhetően nemcsak csodálatos fürdőhely, hanem kiválóan alkalmas a búvárkodásra és sznorkelezésre is. A Kék lagúnát legkönnyebben vízi úton lehet megközelíteni: nagyobb kirándulóhajók indulnak Páfoszból és Latchiból. Alternatív megoldásként saját maga is bérelhet motorcsónakot Latchiban. Mindössze érvényes gépjárművezetői engedélyre van szüksége, motorcsónakos jogosítványra nem.

Kövess minket!