Home Érdekes helyek Tudtad? A Holt-tengerben való fürdés ilyen veszélyes lehet
Szerző: vízpartok / Fotó: pixabay

Sokak számára szerepel a „bakancslistán” a Holt-tenger. Itt lehet lebegni a vízben és újságot olvasni, vagy a parton a tápláló iszappal bedörzsölni magunkat. A páratlan hely Izrael és Jordánia egyik leglátogatottabb látványossága.

De aligha tud valaki a türkizkék tengerben leselkedő veszélyről. A Holt-tengerben fürdeni ugyanis valójában igen veszélyes, a fürdőzés akár halálos is lehet, ha nem tartjuk be a szabályokat.

Az ok: a Holt-tenger vize annyira mérgező, hogy az emberek már néhány korty után meghalhatnak.

A magas sótartalom miatt a parton sok a sólerakódás. A Holt-tenger vize különösen magas sótartalmú, több mint 30 százalékos. Összehasonlításképpen a Földközi-tengerben ez az arány mindössze három százalék. Ezért van az, hogy a Holt-tenger vizén lebegve lehet például újságot olvasni. A magas koncentrációjú ásványi anyagok azonban mérgező hatással vannak az emberi szervezetre.

Ha lenyeli a vizet, vagy véletlenül belélegzi, legrosszabb esetben többszörös szervi elégtelenség és halál következhet be mindössze 30 perc alatt.

Aki egy nagy korty vizet lenyelt, annak ezért azonnal ki kell hánynia.

Hogy ez eleve elkerülhető legyen, a turistáknak követniük kell az úszómesterek utasításait, és be kell tartaniuk bizonyos szabályokat, amelyeket a hivatalos strandok információs tábláin is kifüggesztettek.

A biztonságos fürdőzés 5 szabálya

1. Ne ússz hason. Igen, jó móka hason úszni a vízben, mint egy bálna. De ebben a helyzetben a legnagyobb a veszélye annak, hogy véletlenül vízsugár kerül a szádba. A hátadra fordulás is veszélyt jelenthet, ha megbotlasz, és a szád a víz alá kerül.

2. Ne bolondozzunk. A Holt-tenger valójában nagyon civilizált. A búvárkodás és a hempergés nem megengedett, ahogy a vízben való csobbanás sem. Ennek nem csak a mérgezésveszély az oka: aki valaha is kapott már egy csepp sós vizet a szemébe, az tudja, mennyire éget a víz. Sok helyen ezért az úszómesterek nagyon ügyelnek arra, hogy ne vigyük túlzásba a vízben való lubickolást.

3. Maradj a fürdőzési határokon belül. Egyes strandokon, például az izraeli En Bokek strandon viszonylag messzire ki lehet sodródni. Más partszakaszokon, például az izraeli Kalia Beachen és számos szállodai strandon a jordániai oldalon a fürdőzési terület erősen korlátozott. Ennek az az oka, hogy egyes helyeken a sótartalom alacsonyabb, mint máshol, és ott csökken a felhajtóerő. Tehát: mindig maradj a part közelében!

4. Igyál elég vizet. Ha az idő felét a vízben töltöd, könnyen elfelejted, hogy még mindig a sivatagban vagy. A páratartalom itt rendkívül alacsony. Emellett nagyon meleg is van. Még februárban is lehet akár 30 fok is, nyár elején még a hűvös napokon is legalább 35 fokra kell számítani, nyáron pedig akár 50 fokig is emelkedhet a hőmérő. A sós víz ráadásul dehidratál. Ezért ügyeljünk arra, hogy sok vizet igyunk, és legfeljebb három órát tartózkodjunk a Holt-tengerben és környékén.

5. Vigyél magaddal fürdőcipőt vagy papucsot. A Holt-tenger rendkívül magas sótartalma miatt a parton sókristályok képződnek, amelyek élesek lehetnek. Ezenkívül a talaj nagyon csúszós, különösen a sáros helyeken. Cipőben nagyobb eséllyel kerülheti el az esés veszélyét. Ha már az esésnél tartunk: Ha a víz elég mély ahhoz, hogy úszni tudjon benne, akkor lassan csússzon bele, és ne csak úgy hátrafelé dőljön.

Ha ezeket a szabályokat betartod, nincs mitől tartani a Holt-tengerben és környékén. Egy kis vízfröccsenés az ajkakra nem vezet mérgezéshez. Szóval csukd be a szád, hagyd magad sodródni, és élvezd utána a selymes érzést a bőrödön.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a Holt-tengernek?

A bőr- és légzőszervi betegségekben szenvedők elsősorban az ásványi anyagokban gazdag iszap, levegő és víz gyógyító tulajdonságai miatt értékelik a Holt-tengert. A víz és az iszap nemcsak konyhasót, hanem számos ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Ez teszi mindkettőt „a létező legjobb sóvá” a bőr- és légzőszervi betegségek terápiájában. A sófürdők, különösen a Holt-tengeri sóval, évek óta a pikkelysömör hivatalos terápiájának részét képezik, mivel megnyugtatják a bőrt és enyhítik a tüneteket, például a viszketést.

Már egy rövid Holt-tengeri mártózás is segíthet csökkenteni a vércukorszintet és javíthatja a cukorbetegek egészségi állapotát Ben-Gurion Egyetem kutatóinak eredményei szerint.   Az egyetemi kutatásban II-es típusú cukorbajban szenvedő 14 ember vett részt, koruk 18 és 65 év között mozgott. A résztvevők a Holt-tenger 35 Celsius-fokra melegített vizével feltöltött medencében töltöttek el 20 percet. E rövid fürdőzés alatt is 13,5 százalékos csökkenés mutatkozott a vércukorszintben az átlagban 163 milligramm/deciliter 151-re apadt rögtön a fürdés után. Egyórányi mártózás után 141,4 mg/dl volt az érték.

Az izraeli vagy a jordániai oldalról érdemes a Holt-tengerhez menni?

A Holt-tenger az izraeli és a jordániai oldalról is megközelíthető. Mindkét oldalon vannak szállodák nyilvános és magánstrandjai is, amelyek az ottani vendégek számára vannak fenntartva.

  • Az izraeli oldalon több só és iszap áll rendelkezésre, mint a jordániai oldalon.
  • A jordániai oldalnak viszont az az előnye, hogy a Holt-tenger fölött meg lehet nézni a naplementét – ez egy lélegzetelállító természeti jelenség.

Tehát az, hogy melyik oldal a megfelelőbb, attól függ, hogy inkább az egészségügyi előnyök vagy a turisztikai élmény miatt utazik-e a Holt-tengerhez.

Haldoklik a Holt-tenger

Kevés híresebb és különlegesebb tó van a világon, mint a Bibliából is ismert Holt-tenger. A tektonikus Jordán-árok legmélyebb, lefolyástalan részén képződött ez a 76 kilométer hosszú, 4-17 kilométer széles és 392 méter mély tó, amelynek felszíne 395 méterrel van a Földközi-tengeré alatt. Ez a világ legmélyebben elterülő állóvize, amelynek vízszintje évek óta csökken.

A parkolókból a Holt-tengerhez vezető utak egyre hosszabbak; a korábban közvetlenül a vízparton álló szállodák ma már jó száz méterre vannak a parttól; sok fürdőhelyen jól láthatóak a parton az elmúlt évtizedek feltárt rétegei.

A környezetvédők szerint 2050-re a Holt-tenger gyakorlatilag meghal, csupán a feneke mélyén marad omladozó falú, mély, vizes szakadék.

A tudósok szerint ennek oka a térség általános vízhiánya. Az éghajlatváltozás miatt a Júdeai-sivatagban emelkedik a hőmérséklet. A lenyűgöző fotók a fürdőző turistákról, akik úszás közben újságot olvasnak, akkor vélhetően a múlté lesznek.

Kövess minket!