Home JóTudni Változik a boltok nyitvatartása Horvátországban
Szerző: Vízpartok

Horvátországban az üzletek a jövőben nagyrészt zárva lesznek vasárnap és ünnepnapokon. A horvát kormány új kereskedelmi törvényt terjesztett a parlament elé, amely korlátozza a boltok nyitvatartását.

A legtöbb üzlet csak évi 16 vasárnap lehet majd nyitva. Az új szabályozás, amelyet a parlamentnek még el kell fogadnia, július 1-jén lép hatályba.

A kereskedők szabadon választhatják meg, hogy melyik 16 vasárnapon dolgozhatnak – jelentette a horvát média. A vasútállomásokon, buszpályaudvarokon és repülőtereken, kikötőkben és kikötőkben, hajókon, benzinkutakon, kempingekben, kórházakban, szállodákban és kulturális intézményekben található üzletek mentesülnek a vasárnapi nyitvatartási tilalom alól.

A mentesség a piacokra és a családi gazdaságokra is vonatkozik, a trafikok pedig vasárnap és ünnepnapokon reggel 7 és délután 1 óra között tarthatnak majd nyitva.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök jó egyensúlyt lát a 16 munkaszüneti napra vonatkozó szabályozásban. „Úgy vélem, hogy ez hozzájárul a munkavállalók több jogához és a jobb családi élethez” – mondta a médiának.

Kövess minket!