Home Zöldpart Kezdenek kiszáradni az olasz vízpartok – Velence is nagy bajban van
Szerző: Vízpartok

Olaszország folyói és tavai a kevés esővel és hóval teli tél után újabb súlyos aszályos évnek néznek elébe. A Pó folyó mentén már most is hatalmas területek száradtak ki, ami félelmet kelt a mezőgazdaság, a vízenergia és az ivóvíz szempontjából.

A Pó – az ország leghosszabb folyója, amely számos északi és középső régiót táplál – hatalmas területei már kiszáradtak, míg a Garda-tó vízszintje 35 éve nem volt ilyen alacsony télen.

Velencében a szokatlanul alacsony vízszint kiszárította a lagúnaváros csatornáit, és a gondolák megfeneklettek. A hetek óta tartó száraz téli időjárás egyre nagyobb problémát jelent Velencében. A szokatlan apály ugyanis lehetetlenné teszi a gondolák, a vízi taxik és a mentőhajók közlekedését a világhírű csatornákon.

Az olasz Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) szerint 2022-ben 40%-kal kevesebb csapadék hullott északon, és 2023 eleje óta jelentős a csapadék hiánya.

Különösen a Pó, amely az Alpoktól északnyugatra húzódik, és a Pó-deltán keresztül folyik, mielőtt az Adriai-tengerbe ér, a tavalyi szárazság megismétlődésével néz szembe – amely hét évtizede a legsúlyosabb, amely a vízi utat érintette -, hacsak tavasszal nem érkezik eső. A Pó völgyének Pavia környéki részén a vízszint 3 méterrel a nullpont alatt van, ami a folyópartokat strandokká változtatja – ez a jelenség általában nyáron fordul elő.

Mivel a Pó vízszintje ilyen alacsony, további problémát jelent, hogy a tengervíz feljebb hatol a folyón, feltöltve a víztartó rétegeket, és használhatatlanná téve azokat a mezőgazdasági területek öntözésére.

A Pó Emilia-Romagnán és Venetón is keresztülfolyik, Európa egyik legfontosabb mezőgazdasági övezetén. A 2022-es év mellett, amikor elhúzódó hőhullám volt, a völgyben 2007-ben, 2012-ben és 2017-ben is szárazság volt, és a tudósok szerint ezek egyre gyakoribbá válása az éghajlati válság újabb jele.

Kövess minket!