Home Nyaralóhelyek Jövőre egyszerűbb lesz a spanyol nyaralóhelyekre repülővel utazni
Szerző: vízpartok / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A spanyol hatóságok azt tervezik, hogy 2024-ben eltörlik a kézipoggyászra vonatkozó szabályokat, lehetővé téve az utasok számára, hogy egyes országok repülőterén 100 ml folyadékot vigyenek fel kézipoggyászukba korlátozások nélkül.

A több repülőtéren bevezetett új változtatások várhatóan megakadályozzák a repülőtereken kialakult káoszt, különösen a nyári csúcsszezonban.

Jövőre a spanyol repülőtereken fokozatosan elkezdik bevezetni a poggyászok új 3D-s szkennereit, amelyekkel megszűnik a kézipoggyászban szállított folyadékok mennyiségének korlátozása. Hasonlóképpen nem lesz szükség arra, hogy az utasok az elektronikai eszközöket különválasszák a többi poggyásztól.

Az új technológia beszerzése azonban nem egyszerre történik majd az egész országban. Az Euronews szerint jövőre elsőként a két legnagyobb repülőtér – a madridi Barajas és a barcelonai El Prat – részesül az újítás előnyeiből, őket követi majd a Palma de Mallorca repülőtér, ahol 2024 végén vezetik be a technológiát.

Ezt követően 2025-ben Malaga Costa del Sol, majd 2026-tól Gran Canaria, Tenerife Sur, Fuerteventura, Cesar Manrique Lanzarote, Alicante-Elche Miguel Hernandez, Ibiza, Bilbao, Menorca és Valencia repülőterein is telepítik az új röntgenszkennereket.

A 100 ml-es határérték jelenleg a folyadékokra, valamint a legtöbb pasztatípusra, gélre és emulzióra vonatkozik. Az elektronika más tárgyakat is blokkolhat, illetve robbanóanyagokat vagy fegyvereket is álcázhat.

A probléma ezekkel a szabályokkal az, hogy talán növelték a biztonságot, de ezt a kényelem rovására tették. Az eredmény zsúfolt repülőtéri területek, hosszabb sorok és várakozási idők.

Az új 3D-s szkennerek azonban elég okosak, és a továbbfejlesztett röntgensugaras technológiával sokkal részletesebben látják majd, hogy mi van a táskában. A robbanóanyagokat is képesek azonosítani anélkül, hogy az utasnak ki kellene vennie a folyadékokat vagy az elektronikai eszközöket a táskájából.

Korábban az Egyesült Királyság és Írország is bejelentette, hogy tervezi az új technológia telepítését a repülőterein.

Kövess minket!