Home JóTudni A Medve-szurdok valószínűleg 2023 őszig zárva marad
Szerző: Vízpartok / Fotó: © Steiermark Tourismus | Harry Schiffer

Gerhard Jantscher, a Mixnitz Alpesi Klub szekciójának elnöke aggódik, mert a legrosszabb esetben a Medve-szurdok, amelyet a sziklaomlás előtt évente mintegy 40 ezren látogattak, egyáltalán nem lesz többé nyitva:

„Ha a költségek és a felelősség túl magas lesz számunkra, akkor meg kell fontolnunk, hogy még mindig csináljuk-e”

– mondta az ORF tudósítójának

Egy rövid visszatekintés: 2020. július 8-án a szurdok egyik gyaloghídjánál lévő fotópontnál több szikla is a látogatókra zuhant. Három ember életét vesztette. Az ügyészség által indított nyomozást „előre nem látható természeti esemény” miatt megszüntették, de a hatóság az újranyitás előtt intézkedéseket írt elő. Ezenkívül egy sérült alsó-ausztriai kiránduló polgári pert indított, amely még mindig a bíróságon van folyamatban.

A Bärenschützklamm egy vízvezető szurdok, amelyben 164 létrán keresztül kell leküzdeni a 750 méter és körülbelül 1100 méter tengerszint feletti magasság közötti körülbelül 350 méteres magasságkülönbséget.

A kiindulópont Mixnitz Pernegg településen található. A szurdok a Schüsserlbrunn zarándoktemplomhoz, a „Zum guten Hirten” hegyi fogadóhoz és tovább a Teichalm felé vezet. Népszerű hely a túrázók körében, Stájerország egyik leglátogatottabb szurdoka. 2019-ben 40.000 látogatója volt. 1978-ban egyedülálló természeti kincsénél fogva természeti emlékké nyilvánítottak.

A Bärenschützklamm többek között a Schüsserlbrunn zarándokkápolnához, valamint a Hochlantschhoz vezet, amely 1720 méteres magasságával a grazi hegyvidék legmagasabb csúcsa. A lezárás miatt a feljutás jelenleg az ereszkedésre szánt Prügelweg ösvényen keresztül lehetséges. Alternatívaként azonban a Breitenau-völgyön és a Teichalmon keresztül is fel lehet jutni a Hochlantschra.

A szurdok lezárása azonban veszteségeket okoz, különösen a hegyi hütték számára, mivel a Bärenschützklamm számos külföldi autóbusz kedvelt érkezési pontja volt.

A Bärenschützklamm szurdokot várhatóan csak 2023 őszén nyitják meg újra. A zárt szurdokba belépni tilos és életveszélyes!

Frissítés: A megnyitás új dátuma: 2024. május 1.

Kövess minket!