Home Utazási hírek Utolsó hétvégéjéhez érkezett a velencei karnevál

A legtöbb látogatót szombaton és vasárnap várják az utolsó napjaihoz érkezett karneválon Velencében, ahol a koronavírus-járvány okozta pandémia után a gazdasági- és energiaválság nyomja rá a bélyegét az ünneplésre.

A jelmezesek már péntek délutántól elárasztották az utcákat és tereket. A várost este belepő sűrű köd sem vette el a turisták kedvét, akik az éttermekben, múzeumokban és palotákban kerestek maguknak programot.

A legtöbb embert a szombat délelőtti óráktól kezdve egészen vasárnap estig várják. Az olasz és a külföldi látogatók számát csak később közlik ugyan, ám Velence látogatottsága szemmel láthatóan az idén sem érte el a teljes kapacitást, ahogyan az egészen 2020-ig történt a farsang napjaiban.

A Velencébe történő belépés teljesen ingyenes, a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem vezettek be létszámkorlátozást sem.

2020-ban a Covid-19 megjelenése miatt félbe szakadt a farsang, 2021-ben pedig a város történetében először online rendezték meg az eseményt, amely tavaly tért vissza jelenléti formába járványkorlátozásokkal. Az idei az első év, amikor a velencei karnevál óvintézkedések nélkül zajlott, bár a Szent Márk tér harangtornyába való feljutáshoz erősen ajánlott a szájmaszk használata.

„Szerencsére kezdenek visszatérni az emberek, de hiányoznak az orosz, az amerikai és a kínai csoportok, ők vásároltak a legtöbbet”

– mondta az MTI-nek az egyik jelmezbolt tulajdonosa. A fogyasztóvédők adatai szerint a jelmezek közel huszonhat százalékkal kerülnek többe, mint tavaly.

A gazdasági helyzet érezteti hatását: az utóbbi egy évben drágultak az olaszországi vasúti jegyek, drágább lett a vaporetto hajó is. Többe kerülnek a jellemzően már eddig is magasabb árfekvésű velencei éttermek és szállodák.

Velencét az ország tizenöt olyan városa között tartják számon, ahol a legnagyobb mértékben nőtt az infláció, az északkeleti Veneto régió számos más részével együtt. A magas energiaárak miatt a város több történelmi üzlete kényszerült végleg bezárni.

A nehézségek ellenére farsangi hangulat uralja a várost: parókás dámák és lovagok, Casanovák és dózsék sétálnak az őket fényképezők gyűrűjében. Nem hiányoznak a házilag készített, fantáziadús jelmezek sem.

A programból egyedül az úgynevezett Angyal repülése hiányzik, amikor a Szent Márk-bazilika harangtornyából kötélen egy fiatal nő ereszkedik le. Ezt két éve eltörölték a látogatók tömörülésének elkerülésére.

A hétvégén egymást követik a jelmezversenyek, az utcai mutatványosok előadásai, a színházakban és palotákban rendezett koncertek és bálok. A Szent Márk tér mellett a város számtalan helyszínén találni programot.

A velencei karnevál február 21-én húshagyókedden ér véget.

A város ezzel egy időben az aszálytól is szenved: a rendkívül kis mennyiségű csapadék miatt a csatornákban negyven centiméterrel csökkent a vízállás, ami a kisebb vízi utcákon még a gondolák közlekedését is megnehezíti.

Gondot jelent a lakosság létszámcsökkenése is: ötvenezer alá csökkent a lélekszám, amely 1990-ben még százhatvanötezer feletti volt. A város ablakaiban kiakasztott zászlók mutatják, hol született gyermek, és a számot is feltüntetik, hogy abban az otthonban hányadik velencei lakos jött világra.

Kövess minket!