Home Utazási hírek Belépődíjat kell a Thaiföldre utazóknak fizetniük – egy kivétellel
Szerző: vízpartok

Thaiföld júniustól első ízben vet ki belépési díjat a turistákra — jelentette 2023. február 14-én a Bangkok Post című újság Phiphat Ratchakitprakarn turisztikai és sportminiszterre hivatkozva.

Azoknak, akik légi úton jutnak el a délkelet-ázsiai országba, 300 thai bahtot (nyolc eurót) kell majd fizetniük. Akik hajóval vagy szárazföldön lépnek be, 150 bahtot (négy eurót) fizetnek. Csak azok a látogatók mentesülnek a díj alól, akik nem töltenek éjszakát Thaiföldön.

A thai kormány arra számít, hogy az idén mintegy 3,9 milliárd baht (107 millió euró) bevételre tesz szert az idegenforgalmi adóból – közölte a kormány. Az összeg egy részét arra fordítják, hogy a vendégek számára a tartózkodásuk alatt egészség- és balesetbiztosítást nyújtsanak.

„A belépődíj a turisták ellátását fogja támogatni” – mondta Ratchakitprakarn.

A világjárvány és az utazási korlátozások megszűnése után most először ismét tömegesen áramlanak Thaiföldre a nyaralók.

Frissítés: A turisztikai illetéket ismét elhalasztották

Az idegenforgalmi adó többször bejelentett bevezetését ismét elhalasztották. A nyaralóknak nem júniustól, hanem csak szeptembertől kell majd mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. Az adót már régóta tervezték, és többször elhalasztották. A halasztás célja az idegenforgalmi miniszter szerint a rendszer zökkenőmentes működésének biztosítása. Az idegenforgalmi ágazat képviselői régóta ellenezték a tervet.

300 bahtot (alig 8 eurót) kell fizetniük azoknak az utasoknak, akik 24 óránál hosszabb ideig tartózkodnak az országban, minden alkalommal, amikor szeptember 1-jétől Thaiföldre lépnek. Ez alól csak a munkavállalási vízummal vagy határ menti útlevéllel rendelkezők képeznek kivételt.

A jelenlegi tervek szerint a díjat a repülőjegy árához adják hozzá.

Az idegenforgalmi adó a szárazföldi vagy tengeri beutazásra is vonatkozik, de alacsonyabb. A hajóval vagy szárazföldön belépők 150 bahtot (4 eurót) fizetnek. Az még nem világos, hogy itt pontosan hogyan fogják kivetni a díjat.

A bevételt elsősorban a fenntartható és magas színvonalú turizmust célzó projektek támogatására kívánják fordítani. Emellett az infrastruktúra korszerűsítésére és a turisztikai célpontok fejlesztésére is fordítják. Emellett a pénzt az utazók egészségügyi ellátására is rendelkezésre kell bocsátani.

Kövess minket!