Home Utazási hírek Már nem elég csak felülni a repülőre és elutazni a Baleár-szigetekre – a turistáktól többet várnak
Szerző: Vízpartok / Foró: Menorca (c) pixabay

A Baleár-szigetek felső határt szab az éves turistaszámnak. A turisták mennyisége helyett a minőség növelése a lényege az új tervnek. Emellett Menorca szigete is megkapta az engedélyt, hogy korlátozzák az idelátogató autók számát.

Úgy tűnik, hogy Spanyolországban annyira fellendült a koronavírus utáni turizmus, hogy most az ország egyes részei a látogatók számának korlátozására vonatkozó intézkedésekhez folyamodnak. A legújabb ebben a klubban a Baleár-szigetek, amelynek regionális kormánya bejelentette, hogy felső határt kíván szabni az évi látogatók számának – és ez a szám 16,5 millió.

Valójában nagyjából ennyi turistát fogadott tavaly a Földközi-tengeri szigetcsoport. A hatóságok azonban arra a következtetésre jutottak, hogy minden, ami e számjegy fölött van, túlságosan megterhelné a régió erőforrásait, és hosszú távon a fenntarthatóság szempontjából költségesnek bizonyulna.

Lehet, hogy ez a lesz a trend a turizmusban? Hiszen korábban a Kanári-szigeteki Lanzarote is hasonló tervet jelentett be, Velence pedig az egynapos kirándulóknak díjat tervez bevezetni az óvárosba való belépésért.

A Baleár-szigetek kormánya korábban azzal is címlapokra került, hogy bejelentette: meg akarja tiltani a külföldieknek, hogy új ingatlanokat vásároljanak a régióban, mert olyan szintre emelték a lakásárakat, hogy azok a helyi lakosok számára elérhetetlenek.

A szigetcsoport regionális hatóságai úgy vélik, hogy itt az ideje a turisztikai ágazat átszervezését bevezetni, hogy a látogatók mennyisége helyett inkább a minőséget növeljék. Különösen így van ez a nyári hónapokban, amikor a turisták tömege olyan nagyra nő, hogy az minden helyi és nem helyi lakos számára fullasztó érzés.

Iago Negueruela, a Baleár-szigetek gazdasági modellért, turizmusért és munkáért felelős minisztert az InSpainNews idézett: „Úgy gondoljuk, hogy megvalósítható, hogy kevesebb turista mellett is nagyobb legyen a kihasználtság. Azok elméletei ellenére, akik a mennyiségre fogadnak a minőség helyett, jó irányba haladunk”.

Hogy ezt a gyakorlatban hogyan fogják elérni, az azonban még nem világos.

Közben a baleári törvényhozás elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi a szigetcsoport második legnagyobb szigetének,

Menorcának, hogy korlátozza az idelátogató autók számát.

A közgyűlés által elfogadott szöveg felhatalmazza az aprócska mediterrán sziget kormányát, hogy korlátozza „mindenféle típusú gépjárművek” behajtását, hogy a nyári hónapokban ne fulladjon meg a füstben és ne özönljék el a szigetet.

Mi több, a helyi hatóságoknak mostantól arra is joguk van, hogy egy „meghatározott időszakban” felső határt szabjanak az utakon közlekedő járművek számának.

Kövess minket!