Szusi terror borzolja Japánt

2023. február 4.

Szerző: Vízpartok

A vendégek tettei azért is különösen undorítóak, mivel Japán szigorú higiéniai és tisztasági normáiról ismert.

Egy vásárló megnyalja az ujjait, majd az elhaladó szusira keni őket. Egy másik titokban fűszeres wasabit tesz a futószalagon lévő ételekre. Az ehhez hasonló videók futó szusi éttermekből jelenleg tömegesen keringenek a japán közösségi oldalakon. A „szusi-terror” nemcsak undort, hanem tőzsdei veszteségeket és jogi következményeket is okoz.

Kaiten sushi-bár (c) wikipedia/Javier Lastras

 

A „terrorizmus” hullámát egy videó váltotta ki, amely január végén került elő Gifu városában, a vezető szusi lánc, a Sushiro egyik fiókjában. A képen egy tinédzser látható, amint szójaszószos üvegeket és teáscsészéket nyalogat, mielőtt mindkettőt visszatenné a futószalagra, megnyalja az ujjait, és megsimogat egy elhaladó haldarabot. A videót eredetileg egy Instagram-sztoriban osztották meg, majd gyorsan terjedt az interneten, és végül a hírekben is megjelent. A Twitteren a klipet több mint 93 milliószor nézték meg.

Sushiro elmondta, hogy a tinédzser azóta szüleivel együtt bocsánatot kért. Ennek ellenére vádat emeltek: „Vállalkozásként határozottan fogunk reagálni mind büntetőjogi, mind polgári jogi ügyekben” – idézte a BBC a szusi-láncot. Végül is a cég hírneve sérült, és a vállalat részvényei öt százalékkal estek a videó nyilvánosságra kerülését követő napokban.

Sushiro szerint azóta az érintett étteremben az összes szójaszószos üveget kicserélték, és az összes poharat megtisztították. Új szabályok is születtek: a vendégeknek bizonyos éttermekben fűszereket és evőeszközöket kell majd beszerezniük, ahelyett, hogy már az asztalon találnák őket. Országszerte kérésre fertőtlenített edényeket is kapnak majd.

Nem a Gifo videója volt az egyetlen, amely a szusi-láncok megkérdőjelezhető viselkedését örökítette meg. Január elején egy klip, amelyben valaki wasabit tesz valaki más rendelésére, bejárta a világot. Egy másik felvételen valaki lenyalta a zöldtea porral teli közös tál kanalát, majd visszaköpte a port. A legkevésbé zavaróak azok a videofelvételek, amelyeken a vásárlók más vásárlók ételét lopják le a futószalagról.

A Sushiro mellett most a Hama Sushi és a Kura Sushi láncok is bejelentették, hogy jogi lépéseket tesznek. A Japan Times szerint az előbbi feljelentést tett a rendőrségen egy január elején elterjedt videó miatt. A videókon látható cselekmények „felérhetnek az üzletmenet csalárd akadályozásával” – mondta a lapnak egy ügyvéd. A Kura Sushi azt tervezi, hogy kamerákat szerel fel a futószalagok fölé, hogy jobban megfigyelhesse a vásárlókat. Japán önmagában is szigorú higiéniai és tisztasági normáiról ismert.

A vállalatok nyugtalansága érthető, tekintve, hogy nagy összegek forognak kockán: a Guardian szerint a japán szusiipar becsült értéke 740 milliárd jen (kb. 5,2 milliárd euró). Az incidensek azért is felháborítóak, mert a japán gazdasági helyzet az emelkedő árak és a gyenge fogyasztás miatt már most is feszült – számolt be a Sumikai, egy Japánra szakosodott portál.

Suneera Joseph, a GlobalData fogyasztói elemzője elmondta: „A vezető japán szusi láncok, mint a Sushiro és a Kura Sushi, nemzetközi jelenlétük erősítésére törekszenek, hogy ellensúlyozzák a hazai üzlet visszaesését. Új üzletek nyitását tervezik az Egyesült Államokban, Kínában és más ázsiai piacokon.”

A Japánból most felbukkant „szusi-terror” videók nem valószínű, hogy fokozták volna az étvágyat külföldön.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek