Home Bulvár Szusi terror borzolja Japánt
Szerző: Vízpartok

Egy vásárló megnyalja az ujjait, majd az elhaladó szusira keni őket. Egy másik titokban fűszeres wasabit tesz a futószalagon lévő ételekre. Az ehhez hasonló videók futó szusi éttermekből jelenleg tömegesen keringenek a japán közösségi oldalakon. A „szusi-terror” nemcsak undort, hanem tőzsdei veszteségeket és jogi következményeket is okoz.

Kaiten sushi-bár (c) wikipedia/Javier Lastras

 

A „terrorizmus” hullámát egy videó váltotta ki, amely január végén került elő Gifu városában, a vezető szusi lánc, a Sushiro egyik fiókjában. A képen egy tinédzser látható, amint szójaszószos üvegeket és teáscsészéket nyalogat, mielőtt mindkettőt visszatenné a futószalagra, megnyalja az ujjait, és megsimogat egy elhaladó haldarabot. A videót eredetileg egy Instagram-sztoriban osztották meg, majd gyorsan terjedt az interneten, és végül a hírekben is megjelent. A Twitteren a klipet több mint 93 milliószor nézték meg.

Sushiro elmondta, hogy a tinédzser azóta szüleivel együtt bocsánatot kért. Ennek ellenére vádat emeltek: „Vállalkozásként határozottan fogunk reagálni mind büntetőjogi, mind polgári jogi ügyekben” – idézte a BBC a szusi-láncot. Végül is a cég hírneve sérült, és a vállalat részvényei öt százalékkal estek a videó nyilvánosságra kerülését követő napokban.

Sushiro szerint azóta az érintett étteremben az összes szójaszószos üveget kicserélték, és az összes poharat megtisztították. Új szabályok is születtek: a vendégeknek bizonyos éttermekben fűszereket és evőeszközöket kell majd beszerezniük, ahelyett, hogy már az asztalon találnák őket. Országszerte kérésre fertőtlenített edényeket is kapnak majd.

Nem a Gifo videója volt az egyetlen, amely a szusi-láncok megkérdőjelezhető viselkedését örökítette meg. Január elején egy klip, amelyben valaki wasabit tesz valaki más rendelésére, bejárta a világot. Egy másik felvételen valaki lenyalta a zöldtea porral teli közös tál kanalát, majd visszaköpte a port. A legkevésbé zavaróak azok a videofelvételek, amelyeken a vásárlók más vásárlók ételét lopják le a futószalagról.

A Sushiro mellett most a Hama Sushi és a Kura Sushi láncok is bejelentették, hogy jogi lépéseket tesznek. A Japan Times szerint az előbbi feljelentést tett a rendőrségen egy január elején elterjedt videó miatt. A videókon látható cselekmények „felérhetnek az üzletmenet csalárd akadályozásával” – mondta a lapnak egy ügyvéd. A Kura Sushi azt tervezi, hogy kamerákat szerel fel a futószalagok fölé, hogy jobban megfigyelhesse a vásárlókat. Japán önmagában is szigorú higiéniai és tisztasági normáiról ismert.

A vállalatok nyugtalansága érthető, tekintve, hogy nagy összegek forognak kockán: a Guardian szerint a japán szusiipar becsült értéke 740 milliárd jen (kb. 5,2 milliárd euró). Az incidensek azért is felháborítóak, mert a japán gazdasági helyzet az emelkedő árak és a gyenge fogyasztás miatt már most is feszült – számolt be a Sumikai, egy Japánra szakosodott portál.

Suneera Joseph, a GlobalData fogyasztói elemzője elmondta: „A vezető japán szusi láncok, mint a Sushiro és a Kura Sushi, nemzetközi jelenlétük erősítésére törekszenek, hogy ellensúlyozzák a hazai üzlet visszaesését. Új üzletek nyitását tervezik az Egyesült Államokban, Kínában és más ázsiai piacokon.”

A Japánból most felbukkant „szusi-terror” videók nem valószínű, hogy fokozták volna az étvágyat külföldön.

Kövess minket!