Home Zöldpart A Titicaca-tó ezért lett 2023 legveszélyeztetettebb tava
Szerző: Vízpartok / Fotó: Titicaca-tó (c) wikipedia/Pedro Szekely

Az Andokban található Titicaca-tó tizenegy év alatt másodszor lett „Az év veszélyeztetett tava”. A „Global Nature Fund” (GNF) és az „Élő tavak” hálózat 2012 után 2023-ban ismét Dél-Amerika legnagyobb édesvízi tavának ítélte oda a szomorú címet.

A Bolívia és Peru által határolt Titicaca-tó 3800 méter magasan fekszik egy fennsíkon. Föld legnagyobb hegyvidéki, egyben Dél-Amerika legkiterjedtebb tava, körülbelül 15-ször nagyobb, mint a Bodeni-tó.

Az „Év veszélyeztetett tava” címet minden évben február 2-án, a vizes élőhelyek világnapján ítélik oda, hogy felhívják a figyelmet az emberi beavatkozás által veszélyeztetett tóra vagy vizes élőhelyre. A GNF, egy németországi székhelyű nemzetközi környezetvédelmi és természetvédelmi alapítvány a Titicaca-tó újbóli kiválasztását

a tó évek óta tartó – és egyre növekvő – környezetszennyezésével indokolta.

Az őslakos urusiak parton lévő nádból készítik házaikat, hajóikat, sőt még a szigetet is, ahol élnek. (c) wikipedia/Pavel Spindler

„Különösen szembetűnő az aránytalanság a víztest emberek számára való jelentősége és ökológiai hasznosítása között” – mondta Thomas Schaefer, a GNF biológusa. A Titicaca-tó kétmillió perui és bolíviai számára fontos ivóvízkészlet. Az őslakos urusiak például a parton lévő nádból készítik házaikat, hajóikat, sőt még a szigetet is, ahol élnek. Évente több százezer turista keresi fel a magasan az Andokban fekvő tavat.

A perui Puno és Juliaca, valamint a bolíviai El Alto városok szennyvize, a mezőgazdaságból származó növényvédő szerek és az olykor illegális bányászatból származó nehézfémek szennyezik a mélykék tavat. Halak és békák pusztulnak el, egyes fajok örökre eltűnnek. A politikusok mindkét országban többször ígértek intézkedéseket – eddig jelentős eredmények nélkül.

Kövess minket!