Home Úti cél Öt ok, amiért érdemes Basilicatába látogatni
Szerző: vízpartok / Fotó: Maratea (c) pixabay

A népszerűbb Puglia és Campania régiók között fekvő Basilicata, Dél-Olaszországban, a turisták radarján kívül maradt. Pedig Nem itt is megvan minden, ami egy olaszországi nyaraláshoz kell: történelem, művészet, természet, tengerpart, ételek, vendégszeretet.

Íme öt jó ok, hogy Basilicata legyen a következő olasz úti célod.

Matera: az időtlen táj

Matera, Városkép, Olaszország, Város, Sassi, Basilicata

Matera Basilicata sztárattrakciója. A „la Città Sotterranea” (a földalatti város) néven ismert Matera a „Sassi” (egykori barlanglakások) nevű történelmi központjáról híres, amelyet 1993-ban felvettek az UNESCO világörökségi listájára. A barlangok sűrű hálózata, amelyet pásztorok vájtak ki a sziklából, hogy menedéket nyújtsanak családjuknak és jószágaiknak, a feltételezések szerint az első emberi települések közé tartozik a mai Olaszország területén. Ezt az egyedülálló, időtlen városi tájat gyakran használták filmekben és a televízióban bibliai jelenetek felidézésére.

Matera másik látnivalója a keresztény hithez kapcsolódó épületek változatos gyűjteménye, köztük számos ruszin templom, amelyeket a régió puha vulkáni sziklájából faragtak ki.

Kristálytiszta tenger

Maratea, Basilicata, Olaszország, Panoráma, Tájkép

Bár Basilicata többnyire hegyvidéki régió (ami azt illeti, Olaszország leghegyesebb régiója), keleti partján a Jón-tenger, nyugaton pedig a Tirrén-tenger érinti.

A Tirrén-tenger felőli oldalon, a rövid (nagyjából 20 mérföldes) Policastro-öbölben meredek hegyfokok váltakoznak kis strandokkal, amelyeket kristálytiszta tenger mos. A gyönyörű Maratea az öböl kihagyhatatlan ékköve, és itt található a San Biagio hegyről kiemelkedő óriási Megváltó Krisztus szobor (Cristo Redentore) is.

A Materától 30 perces autóútra fekvő, fenyőerdőkkel és eukaliptuszfákkal körülvett, széles strandokkal rendelkező jón tengerpart sík és kevésbé drámai, de a görög megszállás korszakaihoz kapcsolódó érdekes történelmi helyszínekkel rendelkezik. Ne hagyd ki Metapontót, amely egykor Magna Grecia gazdag előőrse volt, amelyet az i. e. 7. században alapítottak, és Pitagorasz szülővárosa, valamint Policoro, amely egykor Heraclea néven görög kolónia volt.

Erdők és hegyek a természet szerelmeseinek

Hegy, Természet, Felhők, Ég, Tájkép, Olaszország

Mint már említettük, Basilicata nagy részét hegyek foglalják el, amelyeket erdők borítanak. A régió Calabriával osztozik a Parco Nazionale del Pollinón, Olaszország egyik legnagyobb nemzeti parkján, amely közel 2000 négyzetkilométeres területet foglal magában. Nevét a Massiccio del Pollinóról kapta, a déli Appenninek 2.248 méter magasra nyúló masszívumáról, amely látványos kilátást nyújt fenyőerdőkre, síkságokra, mészkőlejtőkre, egészen a Tirrén-tengerig és a Jón-tengerig. Szervezett túrázási kirándulásokon megismerkedhet a park ritka növény- és állatvilágával, többek között a páncélfenyővel (a park jelképével), az őzzel és az aranysassal.

Potenza tartományban, Basilicata egyetlen másik nagyobb városában találhatók a látványos Monticchio-tavak: a Grande-tó és a Piccolo-tó a mára kialudt Keselyű-hegy (1326 m) két kráterét tölti ki, sűrű és buja növényzettel körülvéve.

Bájos falvak

Basilicata, A Dolomitok Lucane, Tájkép, Természet

Basilicata hegyei bájos borghi-kkal tarkítottak. A Lucaniai Dolomitok által körülvett, 985 m és 1088 m magasan fekvő Castelmezzano és Pietrapertosa két hegytetőn fekvő falu Basilicata legmagasabban fekvő, lélegzetelállító, a gravitációt meghazudtoló fekvésű falvai.

Bizonyára nem túlzunk, amikor Castelmezzano-t Olaszország egyik legszebb helyeként jellemezzük. A hely még távolról is úgy néz ki, mint egy tündérmese. Odaérve a középkorba érzed magad: meredek lépcsők, szűk utcák és házak, amelyek valahogy a sziklákra kerültek.

A régió legészakibb részén, a Monte Vulture túlsó oldalán áll Melfi hegyi városa, a normannok első dél-itáliai fővárosa, amelyet 1041-ben hódítottak meg. Bár a földrengések többször megrongálták, sikerült megőriznie vonzó történelmi központját, amelyhez egy lenyűgöző normann vár is tartozik. I. Lajos magyar király második nápolyi hadjárata során, 1350. júliusában ostrommal elfoglalta Melfi várát.

25 km-re keletre fekszik Venosa, zöld dombok és mezőgazdasági területek ölelésében. Valamikor a római világ legnagyobb kolóniája lett, Venusia néven ismerték. Itt született Quintus Horatius Flaccus költő, akit valószínűleg Horatius néven ismersz. A történelmi központban még a házát is meglátogathatod, ahol a lakóhelyének rekonstrukciója látható.

Finom ételek, itatalok

A gazdag mezőgazdasági hagyományokkal büszkélkedő Basilicatában kiterjedten termesztik az olajbogyót, az ízletes zöldségeket és a hüvelyeseket, köztük a sarconi babot és a senisei paprikát.

A búza szintén fontos termény, amelyből tésztát és kenyeret készítenek. A lagane egy tipikus tésztaétel, amely a római korból származik, és csicseriborsóból, puha kenyérből, dióból és babból készül.

A fokhagyma, az olívaolaj és a peperoncino a regionális levesek, tészták és kolbászok alapanyaga.

A levesek népszerűek, két klasszikus a húsból és zöldségekből készült minestra maritata és az Acquasale, amely forró vízzel, kenyérrel, hagymával, paradicsommal, fokhagymával, olajjal és sóval készül.

A sajtok többnyire juhtejből készülnek, mivel a juhok Közép- és Dél-Olaszországban elterjedtek. Próbáld ki a Pecorino di Filiano, Canestrato di Moliterno DOP, Caciocavallo Podolico, Butirro, Manteca és Cacioricotta sajtokat.

Ami a tenger gyümölcseit illeti, a szardella, a tonhal, a szardínia és a sós tőkehal itt is népszerű, akárcsak más déli régiókban. A húsok kedvelőinek a Lucanica és a Soppressata (sertéskolbász), valamint a sertés-, bárány- és borjúhúst ötvöző Pezzenta ajánlható.

Az édesszájúak sem fognak csalódni, hála a mostacciolónak, amely egy népszerű desszert, amelyet vincotto (főzött bor), méz, mandula és liszt felhasználásával készítenek; és a cuccia, egy főtt búzából készült tészta, amely a nápolyi pastiera-hoz hasonló.

A leggyakoribb borok az Aglianico és az Aleatico.

Kövess minket!