Home Utazási hírek 2023-tól könnyebb lesz Horvátországba utazni

A nyári szezonban a Horvátországba történő utazás gyakran hosszú várakozással járt a határátkelőkön. A szárazföldi határellenőrzések most megszűnnek, mivel Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozik a schengeni térséghez.

Ráadásul 2023 elején Horvátország az eurót is bevezeti fizetőeszközként.

2023. január 1-je után megszűnnek az ellenőrzések a Szlovéniával, Magyarországgal és Olaszországgal közös szárazföldi és tengeri határokon. A Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval közös külső határok ezután schengeni külső határok lesznek.

A horvát nemzetközi repülőtereknek 3 hónapos átmeneti időszak áll majd rendelkezésükre, hogy kiigazítsák a határellenőrzéseket a belépéskor. Az átmeneti időszak végét követően, azaz 2023. március 26-tól a schengeni térségből Horvátországba érkező járatokon nem lesz szükség útlevél-/határellenőrzésre.

Azoknak azonban, akik a schengeni térségen kívüli harmadik országból érkeznek, a schengeni térségbe való megérkezéskor schengeni beléptetési ellenőrzésen kell átesniük.

A Horvátországba való utazás így sokkal egyszerűbbé válhat, mivel a schengeni szomszédokkal való nyitott schengeni határ megszünteti a turisták számára a határon kialakuló torlódásokat. A schengeni térségen belüli szabad mozgás kétségtelenül javítani fogja a térségen belüli turistaforgalmat.

A határellenőrzések megszüntetése mellett az euró 2023. január 1-jétől történő bevezetése is természetesen jelentős könnyebbséget jelent a turizmus számára.

Kövess minket!