Home Bulvár A legtöbb szupergazdag ember ezekben a városokban él
Szerző: Vízpartok / Fotó: New York (c) pixabay

Kíváncsi voltál már arra, hogy melyek a világ leggazdagabb városai? A „Forbes” listája ezt vizsgálta, és meghatározta a tíz legjobb várost aszerint, hogy hol élnek a milliárdosok.

10. hely: Szöul, Dél-Korea

Szöul bekerült a tíz leggazdagabb város közé.

A dél-koreai főváros kicsit rosszabbul teljesített, mint tavaly, de a top tízbe kerül az olyan milliárdosoknak köszönhetően, mint Kim Beom-su, a legnagyobb hazai híralkalmazás, a Kako alapítója és Jay Y. Lee, a Samsung alelnöke.

  • Milliárdosok száma: 38
  • Becsült vagyon: 108 milliárd dollár

9. hely: San Francisco, USA

San Francisco nemcsak a Golden Gate hídjáról híres az utazók körében, hanem a szupergazdagok körében is népszerű lakóhely.

San Francisco a tavalyi évhez képest veszített, főként azért, mert néhány szupergazdag ember vagy elhagyta a várost, vagy csökkent a vagyonuk. Az olyan milliárdosok, mint az Airbnb vezérigazgatója, Brian Chesky vagy Dustin Moskovitz, a Facebook társalapítója azonban még mindig a világ egyik leggazdagabb városává teszik San Franciscót.

  • Milliárdosok száma: 44
  • Becsült vagyon: 160 milliárd dollár

8. hely: Mumbai, India

Indiában a legtöbb milliárdos Mumbaiban található.

Az olyan új szupergazdagoknak köszönhetően, mint többek között Falguni Nayar, aki a Nykaa szépség- és ruházati márkájának köszönhetően India leggazdagabb self-made milliárdosa, Mumbai a nyolcadik helyen áll. Szintén kulcsfontosságú Mukesh Ambani vállalkozó, aki a mumbai milliárdosok becsült összvagyonának több mint 30 százalékával rendelkezik.

  • Milliárdosok száma: 51
  • Becsült vagyon: 301 milliárd dollár

7. hely: Moszkva, Oroszország

A folyamatos politikai feszültségek ellenére Moszkva idén is bekerült a tíz leggazdagabb város közé.

Moszkva idén a harmadikról a hetedik helyre csúszott vissza. A romlás oka az Ukrajnával fennálló konfliktus. 26 férfi és női milliárdos vesztette el vagyonát annyira, hogy már nem szerepelnek a listán. Ennek ellenére Moszkva idén is bekerült az első tízbe, köszönhetően 53 szupergazdag embernek.

  • Milliárdosok száma: 53
  • Becsült vagyon: 214 milliárd dollár

6. hely: Shenzhen, Kína

A világ leggazdagabb emberei négy kínai városban élnek. A dél-kínai Sencsen városa a hatodik helyre került.

Sencsen Kína Szilícium-völgyének is nevezik, és ennek megfelelően sok gazdag ember él a dél-kínai városban. A leggazdagabb Ma Huateng, Ázsia egyik legnagyobb internetes és technológiai vállalatának, a Tencentnek az alapítója és vezérigazgatója. Vagyonát 37,2 milliárd dollárra becsülik.

  • A milliárdosok száma: 59
  • Becsült vagyon: 286 milliárd dollár

5. hely: Sanghaj, Kína

Sanghaj a gazdagság tekintetében megelőzi Sencsent, de a város a milliárdosok magasabb száma miatt előkelőbb helyen áll.

Sanghaj ötödik helyezése nem kis részben Liu Yongxingnak, az East Hope Group mezőgazdasági és vegyipari vállalat vezérigazgatójának köszönhető, aki egy év alatt megduplázta becsült vagyonát 13,2 milliárdra.

  • A milliárdosok száma: 61
  • Becsült vagyon: 187 milliárd dollár

4. hely: London, Anglia

London az egyetlen európai város, amely bekerült a rangsor első tíz helyezettje közé: 66 szupergazdag ember él a brit metropoliszban.

London az egyetlen európai város, amely bekerült az első tízbe, a negyedik helyen áll. Ez az olyan milliárdosoknak köszönhető, mint Len Blavatnik, aki becslések szerint 32,5 milliárd dollárral növeli a szupergazdagok teljes vagyonát. De az olyan új milliárdosok, mint Vlad Yatsenko, a Revolut online bank társalapítója, szintén Londonban székelnek, és növelik a szupergazdagok teljes vagyonát.

  • A milliárdosok száma: 66
  • Becsült vagyon: 324 milliárd dollár

3. hely: Hongkong, Kína

A top 3-ban két kínai város van. Hongkong Peking mögött van.

Bár Hongkong a harmadik helyen áll, a kínai metropolisz a tavalyi évhez képest veszített néhány milliárdost. Többek között koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások és a turizmus ebből fakadó leállása a hibás. A leggazdagabb Lee Shau-kee üzletember 32,6 milliárd dolláros becsült vagyonnal.

  • A milliárdosok száma: 68
  • Becsült vagyon: 304 milliárd dollár

2. hely: Peking, Kína

Peking Kína leggazdagabb városa, becsült vagyona 310 milliárd dollár.

Hongkonghoz hasonlóan Peking is elvesztett idén néhány szupergazdagot. Mindazonáltal 83-an még mindig Pekingben élnek, és együttesen 310 millió dolláros vagyonnal rendelkeznek. Zhang Yiming, a Tiktok társalapítója a leggazdagabbnak számít.

  • Milliárdosok száma: 83
  • Becsült vagyon: 310 milliárd dollár

1. hey: New York, USA

A rangsor vitathatatlan győztese New York. 107 szupergazdag embernek több mint kétszer annyi vagyona van, mint Pekingben.

Az egyik város, amelyik bővelkedik a pénzben, New York. Vagy legalábbis ezt gondolhatnánk, tekintve a gazdag emberek magas számát. Michael Bloomberg vállalkozó, New York volt polgármestere vagyona önmagában a 640 milliárd dolláros összvagyon 13 százalékát teszi ki.

  • Milliárdosok száma: 107
  • Becsült vagyon: 640 milliárd dollár

Kövess minket!