Home Úti cél 3+1 ok, amiért idén adventkor is érdemes Tokajt felkeresni

Sokak számára Tokaj nem több, mint a világhírű borok városa. Azonban a Tisza és a Bodrog találkozásánál található települést nem csak a borai miatt érdemes felkeresni. A karácsonyt megelőző időszakban ráadásul más arcát is megismerhetjük a régiónak, ezért összeszedtünk most 3+1 olyan okot, amiért idén adventkor is érdemes Tokajt és környékét felkeresnünk.

1. A gasztronómia fellegvára

Nagy valószínűséggel Tokajról a legtöbbeknek a borai jutnak elsőre eszébe. Ez nem véletlen, hiszen a régió hegyeinek leve kiemelt hírnévnek örvendenek. A legendák szerint a francia XV. Lajos király például a Tokaji Aszút a királyok borának, a borok királyának is nevezte.

A helyi édes borokra jellemző, hogy gazdag ásványossággal és az átlagosnál termetesebb savtartalommal rendelkeznek. Ezért ezeket sokan valamilyen édes étel mellé, vagy csak önmagukban fogyasztják. Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj 20 éve a világörökségi listára is felkerült, mint magyarországi világörökségi terület.

A borászok mellett azonban már más italok készítői is beleszerettek e meseszép tájba. Többek között kávépörkölő manufaktúrával, sörfőzdével és egyéb italgyártóval is találkozunk Tokaj városba betérve. Azonban a klasszikus pincék és pincészetek felkeresése továbbra is népszerűek, illetve különleges kulináris élményeket rejthetnek magukban. Ráadásul a helyi ételspecialitásokat sem szabad figyelmen kívül hagynunk. A város gasztronómiai különlegességi között szokták emlegetni a tokaji halászlevet, a sárgadinnyegolyókat Tokaji Aszúban, valamint az úgynevezett Tokaji borlevest is. Ezek mind olyan ízélményeket rejtenek magukban, amelyek a téli idő beköszöntével is maradandó impulzusokat gyakorolhatnak.

Tokaj felújított városközpontja az avatás napján, 2022. október 30-án. MTI/Vajda János

2. Látnivalók, amelyek télen is szemet gyönyörködtetőek

A korábbiakban már említésre került, hogy a régióban járva egy-egy pincészetet is érdemes lehet meglátogatnunk. Tokaj azonban több múzeummal és kulturális intézettel is büszkélkedik, így rossz idő esetén is biztosan mindenki megtalálja a számára érdekes programot.

A várost elhagyva a környéket szintén érdemes felfedeznünk, ugyanis a közeli településeket körbejárva egyaránt találunk kuriózumokat. Szép idő esetén az 512 méter magas Kopasz-hegyen történő túrázás is egy a számtalan páratlan élményszerzési lehetőség közül. Gyönyörű panorámának lehetünk a részesei, amelynek keretein belül egészen a TV-toronyig is elkirándulhatunk. Érdemes viszont idejében indulnunk, ugyanis nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy télen korábban sötétedik. Ha szerencsénk van, ráadásul festői havas környezetbe is belecsöppenhetünk.

A félig befagyott Bodrog a tokaji hajókikötőnél 2019. január 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt

3. Tokaj idén sem maradt adventi vásár nélkül

Tokaj adventkor más, mint az év többi szakaszában. Minden időszaknak, így ennek, a szüret utáni ciklusnak is megvan a maga bája. A természet elcsendesedik, de a város továbbra is élénk marad, ugyanis az adventi vásár itt például idén sem marad el. A karácsonyt megelőzően vasárnaponként kulturális műsorral, gyertyagyújtással, valamint a történelmi egyházak helyi vezetőinek igehirdetésével várják az érdeklődőket.

+1  Különleges élményrendezvényt is szerveznek decemberben a városban

Ha hétvégére tudjuk időzíteni az idelátogatásunkat, mindenképp érdemes azt a karácsonyt megelőző utolsóra ütemezni. Ilyenkor várható ugyanis a legintenzívebb adventi légkör a városban. Az idilli hangulatot idén is az Adventi Fényes Futás Tokaj című élményrendezvény tetőzheti igazán, amely 2022. december 17-én már második alkalommal kerül megrendezésre. A futás szerelmeseinek szinte kihagyhatatlan program a régió egyetlen ünnepi futó eseménye, amely mára már igazi turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát. 2, 4 és 6 kilométeres távokra is nevezhetnek az érdeklődők, akiket igazi családi hangulat vár.

„Idén több mint félezer indulóra számítunk, akik több mint 10 fényélmény állomással találkozhatnak a különböző távokon. Igen, ez egy nem szokványos esemény. Lesz olyan, ahol kamionnal, valamint ahol autóval világítjuk majd meg a futókat, de darus attrakcióval találkozhatnak majd a résztvevők” – mondta Pokrovenszki Gergely, az Adventi Fényes Futás Tokaj egyik főszervezője.

Ilyenkor a belváros, a pincék és borászatok ünnepi díszbe öltöznek. A szervezők a fényélmények mellett hangulatos zenével, de még jótékonysági akcióval is készülnek.

„Minden indulót arra kérünk, hogy hozzon magával legalább egy édességet, például szaloncukrot vagy táblás csokoládét, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi intézményének ajánlunk fel” – emelte ki Fekete Gyula, az esemény másik főszervezője.

A rendezvény turisztikai vonzerejét mi sem bizonyítja jobban, hogy az ország számos pontjáról érkeznek rá a nevezések. Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza mellett az ország olyan távoli településéről is, mint például Sárvár. Előnevezésre kedvezményesen december 14-ig van lehetőség, de a szervezők helyszíni jelentkezéssel is készülnek.

Kövess minket!