Home Érdekes helyek Melyik az USA legrégebbi turisztikai látványossága?
Szerző: Vízpartok / Fotó: flickr/Massachusetts Office Of Travel & Tourism

A Plymouth Harbor partján, a Pilgrim Memorial State Parkban található Plymouth Rock az a hely, ahol 1620 decemberében partra szállt William Bradford és a Mayflower utasai, a Plymouth Colony alapítói.

A ma már jelentős turisztikai látványosságnak számító szikla a legkülönfélébb reakciókat váltja ki a látogatókból. Sokan hajlamosak csalódni a mérete miatt, más szkeptikus turisták pedig megkérdőjelezik a szikla, mint tényleges történelmi műtárgy hitelességét.

File:The Plymouth Rock.jpgPlymouth Rock (c) wikipwdia/John8v12

William Bradford és Mayflower utastársai ugyanis nem tettek írásos utalást arra, hogy az új kontinensre érve egy sziklára tették volna a lábukat.

Bár nincs történelmi bizonyíték arra, hogy a Plymouth-szikla a zarándokok tényleges lépcsőfoka lett volna az Újvilágba, a sziklát 1741-ben, több mint 120 évvel a Mayflower megérkezése után azonosították e helyként.

Abban az évben Thomas Faunce, egy 94 éves férfi elmondta, hogy apja 1623-ban érkezett Plymouthba, és biztosította őt arról, hogy a szikla a pontos leszállóhely. Amikor Faunce meghallotta, hogy Plymouth városának tervei szerint rakpartot építenének a szikla fölé, még egyszer meg akarta nézni. Állítólag könnyes búcsút vett a Plymouth-sziklától. Hogy Faunce története pontos volt-e vagy sem, talán soha nem tudjuk meg.

Bármi is legyen az igazság, a Plymouth-szikla hamarosan amerikai ikonná és a szabadság emlékművévé vált.

1774-ben a szikla kettétört, amikor a város néhány hazafija megpróbálta a sziklát a kikötőből a város gyülekezeti háza előtt felállított szabadságoszlophoz vinni. A szikla alsó részét a partvonalba ágyazva hagyták, míg a felső részt a város főterére vitték.

1834-ben a sziklát ismét áthelyezték, és a Pilgrim Hall Múzeum előtti gyepen helyezték el. A szikla pedig ismét kettétört menet közben.

1880-ban a Plymouth-szikla felső részét újra egyesítették a kikötőben lévő talapzatával. Ugyanebben az évben a kő felszínére az „1620” dátumot vésték.

Ma, több mint 400 évvel a Mayflower telepesek megérkezése után a Plymouth-sziklát évente több mint egymillió látogató nézi meg.

1620. szeptember 16-án indult az angliai Plymouth kikötőjéből Észak-Amerikába a 30 méter hosszú, háromárbócos Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritán kivándorlókkal. A 120 utasok eltökélt szándéka volt, hogy az Újvilágban keressenek boldogulást, és amikor december 21-én kikötöttek a későbbi (észak-amerikai) Plymouthban, létrehozták kolóniájukat.

 

Kövess minket!