Home Zöldpart Felfedezték a vonuló darvak a Fertő tavat, minden eddiginél többen pihennek meg – ez az oka
Szerző: vízpartok / Fotó: zürke darvak (Grus grus) szállnak a Hortobágyon, az Elepi tóegység közelében 2022. október 17-én. Európa egyik legnagyobb darugyülekező helye a Hortobágyi Nemzeti Park területe, ahova Észak-Európából szeptember második felétől kezdve folyamatosan érkeznek, és a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak is a pusztán. MTI/Czeglédi Zsolt

Több mint 20.000 daru töltötte idejét ezekben a napokban a Fertő tó környékén – több, mint amennyit valaha is megfigyeltek a területen – tudósit az ORF.

A madarak Skandináviából és a Baltikumból tartanak délnyugat-európai telelőhelyük felé, eközben pedig néhány napra megpihennek, és erőt gyűjtenek.

A Fertő tavat is érintő útvonal viszonylag új, korábban csak néhány madár pihent meg itt vonulás közben. A szakemberek az elmúlt 10-15 évben kezdték megfigyelni, hogy évről évre egyre több egyed jelenik meg a területen – ma a csúcsidőszakban egyszerre akár 15-20.000 daru is megfordul a nemzeti parki területen.

Az elérhető műholdas követési adatokból látható, hogy a darvak a magyar Alföldről érkeznek, majd innen dél felé repülnek tovább. Megkerülik az Alpok vonulatait, és a Mediterráneum mentén érik el telelőhelyüket Délnyugat-Európában vagy Észak-Afrikában.

A madarak jelentős része eddig is átrepült az osztrák-magyar határtérség felett, de csak kevesebben álltak itt meg. Hogy az idén ez máshogy alakult, vélhetően annak is köszönhető, hogy az Alföldön a nyári aszály miatt kevesebb kint hagyott termés, például kukorica maradt hátra az aratást követően a földeken. A darvak egy része korábban már megtanulta, hogy a Fertő tó mellett is talál magának élelmet, őket most mások is követték. Néhány nap alatt feltöltik energiaraktáraikat a hosszú út egy újabb szakaszára.

Noha a Fertő tó vízszintje rekord alacsony manapság, a körülmények így nagyban hasonlítanak a darvak alföldi megállójához, ahol leengedett halastavak szolgálnak számukra éjszakai pihenőhelyül.

A madarak a sekély vízben alszanak, ahol nehezebben férnek hozzájuk a ragadozók. A megszokott, 100 cm feletti Fertő-vízállásnál ez nem lenne lehetséges ilyen létszámban, most viszont ehhez is kedvezőek a lehetőségek – mondta Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetmegőrzési osztályvezetője.

Kövess minket!