Home Nyaralóhelyek Mallorca újabb fegyvert vetett be a turisták ellen
Szerző: vízpartok

Míg két évvel ezelőtt még a turizmus csökkenése miatt aggódtak az emberek, addig a koronavírus okozta utazási korlátozások feloldásával pont az ellenkezője történt: a túlturizmus.

A világ híres úti céljai most intézkedéseket hoznak, hogy csökkentsék a hozzájuk érkező turisták számát. Velence már régen kitiltotta a sétahajókat a városközpontból, és csökkentette a szuvenírboltok számát, 2023. január 16-tól pedig bevezetik a híres egynapos kirándulási adót. Barcelona is a túlturizmus ellen küzdő úti célok között van.

Mallorca is csatlakozik a csoporthoz, hogy a turisztikai trendeket a „nagyobb érték és kevesebb mennyiség” irányába próbálja fordítani. „A túlzsúfoltságról szóló vita visszatért” – mondta Catalina Cladera, Mallorca tanácsának elnöke.

Az első intézkedés a Mallorca Tanácsa által közzétett terv szerint a szállodai ágyak számának csökkentése a sziget egész területén. A cél az, hogy a rendelkezésre álló szállodai ágyak számát 430 000-re korlátozzák az egész szigeten.

A rendelkezésre álló szállodai szobák értékesítésének módja is felügyelet alatt áll majd. A turisztikai ellenőrök számát is növelni fogják, hogy lecsapjanak az illegális üdülőbérletekre. Néhány üdülőhely már idén nyáron elkezdett intézkedni, és öltözködési szabályokat vezetett be bizonyos területek bejárására vonatkozóan, például az éttermekben nem lehet futballpólót viselni.

Az ilyen típusú korlátozások egyre gyakoribbá válnak a Baleár-szigeteken, különösen az ittas turisták elrettentése érdekében, hogy megváltoztassák hírnevüket a parti célpontokról, és inkább a fenntartható turizmusra, valamint a több wellness- és öko-üdülőhelyre összpontosítsanak.

Kövess minket!