Az Abaligeti-barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is folyamatosan változik, amelyről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. Több mint 460 méter hosszú, kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható, a barangolás után a Denevérmúzeum meglátogatására is lehetőség nyílik.

Az Abaligeti-barlangon túl számos rendkívüli programot kínál a természet szerelmeseinek a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Szeptember 3-án rövid túra során hallgathatnak bele a látogatók az erdő éjszakai életébe, amelynek ilyenkor legfontosabb eseménye a szarvasok násza. A ’Szarvasbőgés Béda-Karapancsán’ nevű program a Fehér Gólya Múzeumban tartott előadással kezdődik, ahol számos érdekesség hangzik majd el a gímszarvasokról, a bemutatót követően pedig lehetőség nyílik megfigyelni a jelenséget.

Szeptember 10-én a résztvevők az ártéri erdő sajátos képi- és hangvilágát ismerhetik meg a ’Nyárvégi hangulat’ – kenutúrán. Az evezés alkalmával szerencsés esetben még szarvasbőgés is hallható lesz.

Szeptember 14-én a Havi-hegy egyedülálló élővilágát deríthetik fel az érdeklődők a ’Kaland a Havi-hegyen’ nevű program keretein belül. A résztvevők a túra során megismerhetik a hegyek kialakulásának folyamatát és a Havi-hegyet alkotó kőzetek tulajdonságait is.

Szeptember 23-án a látogatók kanyargós utakon, lépcsőkön haladva barangolhatják be a Pintér kert Arborétumot a ’Fény és zene a Pintér-kert Arborétumban’ nevű eseményen. Az érdeklődők megcsodálhatják a különböző fás- és lágyszárú növényeket, a két kis tavat, a Villányi Alkotótelepen készült műalkotásokat, továbbá a jellegzetes mecseki karsztbokorerdőt és a különleges városi panorámát is. Az este folyamán a Pintér-kert Arborétum szobrait, fáit, bokrait valós idejű, látványos fényinstallációkkal öltöztetik fel a szervezők.

 

A programokról bővebb információ a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján található.