Home Legszebb Cinque Terre a világ egyik legszebb partszakasza – Itt vannak a legjobb utazási tippek a felfedezéséhez
Szerző: vízpartok / Fotók: pixabay

Az olaszországi Liguria régióban található Cinque Terre a magyar utazók körében is népszerű úti cél.

A Cinque Terre falvaiba és környékükre ma már eljuthatunk regionális vonattal vagy a La Spezia városából induló, viszonylag drága kirándulóhajóval.

Áprilistól októberig turisták tízezrei érkeznek ide. Angolul, japánul és németül többet beszélnek, mint olaszul. A halászfalvak éttermei, fagylaltozói és bárjai az április és október közötti főszezonban mindig zsúfoltak. Ugyanez vonatkozik a Cinque Terre Nemzeti Park túraútvonalaira is.

Riomaggiore

Cinque Terre, Olaszország, Riomaggiore, Város, Utazás

Nyár derekán általában kirándulók százai érkeznek vonattal Riomaggiore-ba, hogy élvezzék a kilátást. A Cinque Terre meredek, teraszos lejtőin szőlőt, olajbogyót, citromot és narancsot termesztenek. Az út is meredeken emelkedik a szorosan épült házak között, szűk sikátorokon keresztül. A falu felett van hely az autóknak. Persze túl kevés – és csak néhány euróért óránként.

Riomaggiore kis panzióiban és szállodáiban a turistáknak csak kis százaléka talál helyet. Nyáron és ünnepnapokon nagy a kereslet a faluban található maroknyi étterem és bár iránt. A napozás a kis kikötőben és a sziklákon is népszerű, akárcsak a fürdőzés a kristálytiszta, mélykék tengerben.

Riomaggiore-ban csak néhány látnivaló van, például a 14. századi San Giovanni Battista templom. De nem ezek teszik ki a hely varázsát. Végül is semmi sem veri a kilátást a falu felső részén található ösvényekről és a tengerparti túraútvonalakról Portovenere, Manarola vagy Monterosso al Mare felé.

Manarola

Házak, Szikla, Tenger, Olaszország, Cinque Terre

A Riomaggiore és Corniglia közötti halászfalut évszázadokon át csak a tenger és a keskeny gyalogutak kötötték össze a külvilággal. Ezt az eredetiséget még mindig érezni lehet, amikor például a faluban egy trattoria teraszán ülve a tenger felé meredek lejtőre épített keskeny, színes házakra nézünk.

Lent a tengerparton található a kis középkori kikötő. Ha a tenger nyugodt, nincs is szebb, mint egy szikláról a türkizkék vízbe ugrani. Nyáron elég sok egynapos turista teszi ezt, a legtöbben helyi vonattal érkeznek. A következő fürdőhely Riomaggiore-ban vagy Corniglia falu alatt található.

A Cinque Terre-i Manarola falu temploma a 12. század közepéről származik. A helyben termesztett Sciacchetrà likőrbort már a rómaiak is ismerték. Úgy tűnik azonban, hogy nem sikerült kiűzniük a ligurokat a megközelíthetetlen partvidékről. Az alig 1000 lakosú faluban még ma is egy olyan dialektust beszélnek, amelyet még az olaszok számára is nehéz megérteni.

Monterosso al Mare

Tengerpart, Tenger, Strand, Utazás, Víz

A Cinque Terre egykori öt halászfalu közül Monterosso al Mare a legnagyobb, és messze a legtöbb helyet biztosítja a turistáknak. Közvetlenül a Genova és La Spezia közötti, hosszú alagutakban eltűnő vasútvonalon fekszik az 1500 lakosú, a Ligur-tenger partján fekvő település két, alagúttal összekötött részből áll.

Az alagút mindkét oldalán összesen mintegy 1,5 kilométernyi homokos és kavicsos strand található. A vízminőség általában kiváló. Az ősi kolostor, az öreg falu és a közel 1000 méter magas Cinque Terre hegyvonulat hátterében igazi élmény az úszás, a búvárkodás, a sznorkelezés, a kenuzás vagy a pedálos csónakázás.

Vernazza

Olaszország, Tenger, Házak, Cinque Terre, Mediterrán

Vernazzát tartják a Cinque Terre legszebb falujának, és ennek megfelelően népszerű, valamint zsúfolt.

A település eredete valószínűleg a rómaiak idejére nyúlik vissza. A 10. század elejére épült ki a mai fekvéséhez képest távolabb, a szárazföld belsejében. Fontos kikötő volt, 1276-tól a Genovai Köztársaság része. Ezt követően helyeződött át a település központja a tengerpartra. A házsorok erődként védték a stratégiailag fontos kikötőt.

A város az I borghi più belli d’Italia szövetség tagja.

Túrázás a Cinque Terre Nemzeti Parkban

A turisták nemcsak La Spezia vagy Genova felől, hanem helyi vonattal is eljuthatnak a Cinque Terre öt települése, Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso mindegyikébe. A part mentén túraútvonal is található, bár ez időnként földcsuszamlás miatt zárva lehet. A túraútvonal használatához a Cinque Terre Nemzeti Parkba szóló belépőjegy szükséges. Túrázás csak 7,50 eurós jeggyel lehetséges (gyerekeknek 4,50 euró).

A Cinque Terre-i turisták másik klasszikusa a Via dell’Amore, amely szintén díjköteles. A körülbelül egy kilométer hosszú, romantikus út, amely közvetlenül a sziklák mentén vezet Riomaggiore és a szomszédos Manarola falu között, sok turista számára a csúcs.

Tömegturizmus

National Geographic Traveller útimagazin 345 szakértője 2011-ben összeállította a világ legszebb partvidékeinek tízes listáját. A szerkesztőség a Cinque Terre-t az értékelt 99 partszakasz közül a 6. legszebbnek értékelte, mert itt sikerült megőrizni a „100 évvel ezelőtti Itáliát” és annak különleges életmódját.

Ezt a turisták is tudják, ezért Cinque Terre öt városkájának utcáin nyaranta egy tűt sem lehet leejteni a hömpölygő tömeg miatt. 2015-ben 30 százalékkal emelkedett az egynapos turisták száma, akik La Spezia kikötőjéből hajóval érkeznek ide. Cinque Terre festői halászfalvai ezért hadat üzentek az aprócska települések szűk utcáit elárasztó tömegeknek, a hatalmas tömeget bocsátó tengeri óriás-kirándulóhajóknak. A Cinque Terrébe vezető utakat számlálóval látják el, és ha ezek egy adott napon elérnek egy bizonyos számot, egyszerűen leeresztik a sorompót. A turisták életének megkönnyítésére viszont majd lehet előre, online vásárolni belépőjegyet.

2019-től büntetik azokat a turistákat, akik az olaszországi sziklás liguriai partvidék Cinque Terre Nemzeti Parkjának veszélyes ösvényein strandpapucsban járkálnak. Aki nem a megfelelő cipőben lép az öt települést magába foglaló Cinque Terre területére, 50-2500 eurós (16 000-790 000 forint) büntetéssel számolhat. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék az útviszonyoknak nem megfelelő lábbelik miatti baleseteket. Gyakori, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni.

Kövess minket!