Home Magyarország Aki magyar ételekre vágyik, annak itt a helye augusztus 20-án Duna-parton
Szerző: MTI/Vízpartok / Címlapfotó: Készül a sült malac a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én. MTI/Kovács Anikó

Gasztronómiai különlegességek mellett családi programok és koncertek is várják a látogatókat a Szent István-napi ünnepségek részeként megrendezendő Magyar Ízek Utcáján augusztus 19. és 21. között a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén, ahol idén a gabonaféléké lesz a főszerep, de meg lehet kóstolni Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyeret is.

Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én.
MTI/Kovács Anikó

Az immár 12. alkalommal megrendezendő eseményen csaknem 200 ember főzi a Duna-parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit.

A kínálatban szerepel bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági, roma, csángó ételek, szatmári töltöttkáposzta, karcagi birkapörkölt, csiptetett ponty és sok más halkészítmény is. Kínálnak majd sparhelten sült lepényt, langallót és töltött lángost is. Idén Felvidékről Mátyusföld káposztalevesével és mákos pogácsájával, Kárpátaljáról borsos levessel készülnek, Nagymuzsaly községből házi szilvalekvárral töltött fánkot is sütnek majd. A moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat szőlőleveles töltikét készít. Meg lehet kóstolni az alföldi pásztorételt, az öhönt és a sokácbabot. A Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével ismerkedhet meg a közönség.

Fröccsök és szörpök mellett 8-10 féle magyar kézműves sör, gyümölcsborok, mézbor, gyógynövényes teák és néhány magyar jellegzetes pálinka is várja a látogatókat.

Idei újdonság a Kézműves Kozmetikumok Kertje, ahol magyar alapanyagokból kézzel készített termékeket mutatnak be.

A 2022-es Szent István-napi kenyér, a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Gulyás kenyere.
MTI/Illyés Tibor

A Magyar Pékszövetség tizenegyedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét, amelynek győzteseit a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni. A két kategóriában meghirdetett verseny nyertese a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. gulyáskenyere, az innovatív kenyerek közül pedig a mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készült batátás kenyér lett.

Szintén meg lehet kóstolni az idei Magyarország tortája címet elnyerő Huncut szilva herceg fantázianevű tortát is: az egri vörösbor és a szilva ízének harmonikus párosítása jellemzi Karikó Orsolya, a nagykőrösi Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat cukrásza süteményét.

Magyarország cukormentes tortája címet pedig a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el, amelyben megjelenik a málnavelő, a fehércsokoládés pisztáciaropogós, a mascarpone mousse hibiszkuszvirággal és csipkebogyóvelővel, a piskóta pedig nem tartalmaz gabonalisztet.

A Vörösmarty téren Csárdafesztivált rendeznek, amelyen mintegy 50 színpadi produkció, nóta, cigányzene, népzene, néptánc és a magyar csárdakultúra tradicionális ételei várják a látogatókat vasárnapig.

Kövess minket!