Home JóTudni Mindenkit érint: Új veszély tűnt fel francia strandokon

A dél-franciaországi strandokon a fürdőzők egyre gyakrabban panaszkodnak a parthoz közel lévő halak harapásaira. A lábakon, lábfejeken és lábujjakon található harapások valószínűleg a 30-45 centiméteres szürke íjhalaktól származnak, amelyek az éghajlatváltozás és a tengervíz felmelegedése miatt egyre gyakrabban merészkednek sekélyebb területekre táplálékot keresve. Erről a Le Parisien című újság számolt be.

Csak augusztus 8-án több mint 40 fürdőzőt haraptak meg halak a spanyol határhoz közeli Hendaye strandján. A Côte d’Azur-i Cannes közelében egy úszót is megharapott a mindössze 50 centiméter mély vízben. Egy másik eset a Saint-Tropez-i öbölben történt a BFMTV televízió jelentése szerint.

Az íjhalnak 14 foga van a felső állkapcsában és nyolc az alsó állkapcsában. A harapások állítólag nem fájdalmasak és ártalmatlanok az emberre.

Mint Benjamin Lafon tengeri halszakértő az újságnak elmondta, az óceán vizének felmelegedése arra készteti a halakat, hogy táplálékkeresés közben kiterjesszék területüket. Ennek pedig az lehet a vége, hogy a fürdőzők vádlijába harapnak. A nyári szaporodási fázisban a halak, amelyek amúgy sem félnek az embertől, agresszívak.

Samuel Somot, az Országos Metrológiai Kutatóintézet (CNRM) szakértője a Parisien című lapnak elmondta, hogy a francia Földközi-tenger partvidékén a szokásos 21-22 fok helyett jelenleg akár 28 fokos is lehet a víz. Ez kedvez a hal visszatérésének, amely a múlt században szinte teljesen kipusztult a francia partokról.

Kövess minket!