Home Strand Krk besokallt: Vége a hajnali törülközős helyfoglalásnak
Szerző: Vízpartok / Fotó: Baska (c) flickr/Piotr Rokita

Ismerős látvány a strandokon és a szállodák medencéinél: kora reggel a napozóágyakat törölközőkkel „foglalják le”, bár gyakran órákig nem használják őket. Ami sok turista számára normális eljárásnak tűnik, egyre több gondot okoz.

A helyzet különösen rossz a horvátországi Krk szigetén. Az Adriai-tengerben fekvő fürdősziget nyáron nagyon népszerű a magyar vendégek körében is.

A turisták közül sokan a törölközőiket és napozóágyaikat hagyják a strandon éjszakára – ami azt jelenti, hogy alig marad szabad hely. Baska önkormányzata ezért most bírságot akar kiszabni a helyfoglalókra – írja a stern.de

A büntetés összege 200 euró lenne a horvát RTL tévécsatorna szerint. A bírságolás hírével egyelőre csak el akarják ijeszteni a helyfoglalókat, de ha nem javul a helyzet, akkor a turistáknak fizetniük kell. Más megoldás nem jutott a hatóságok eszébe, szerintük a turisták egyszerűen „túlzásba vitték” ezt a dolgot.

Minden reggel hat órakor a strandőrök körbejárják a strandot, és összegyűjtik a törölközőket és egyéb hátrahagyott tárgyakat. Ezeket aztán egy néhány kilométerre lévő raktárba szállítják. A tárgyakért eddig csak ritkán jelentkeztek a tulajdonosaik. Sokan persze régi, ócska ruhadarabokat vagy tárgyakat használnak a helyfoglalásra, amit most elégelt meg az önkormányzat.

Kövess minket!