Home Utazási hírek Szúnyoginvázió sújtja a toszkán tengerparti üdülőhelyeket
Szerző: Vízpartok / Fotó: Ortobello (c) wikipedia/Wwikiwalter

A turisták körében jól ismert és népszerű toszkán tengerparti üdülőhelyet, Orbetellót bosszantó rovarinvázió sújtja, éppen a „Ferragosto„, az olaszországi nyaralási szezon csúcspontja előtt. Ezek apró kis szúnyogok, amelyek rajokban jelennek meg, de nem csípnek.

Az elmúlt hetek szárazsága miatt ezek a rajok elszaporodtak, ostromolják a dél-toszkánai falut, és elűzik a turistákat. A hatóságok felszólították a lakosokat és a nyaralókat, hogy tartsák zárva az ablakokat, és ne akasszák ki a szennyest.

Az orbetellói éttermek és bárok tulajdonosai már most súlyos veszteségekre panaszkodnak, mivel a vendégek nem mennek ki az esti órákban. „Kénytelenek vagyunk két órával korábban bezárni” – mondta egy Orbetello központjában lévő kávézó tulajdonosa a Corriere della Sera című milánói napilapnak. Egyes vendéglátóhelyek kénytelenek voltak lekapcsolni a külső világítást, és csak este 9 óráig fogadnak asztalfoglalásokat vacsorára.

Mauro Lenzi biológus hangsúlyozta, hogy az idegesítő, de ártalmatlan szúnyograjok nagy száma a lagúnában annak köszönhető, hogy a magas hőmérséklet miatt csökkent a természetes ellenségek – rovarok, békák, denevérek és különböző madárfajok – jelenléte.

A hatóságok fertőtlenítő intézkedéseket jelentettek be, néhány héten belül negyedszer. A lakosok azonban arra panaszkodtak, hogy az alapos kártevőirtás, amelyre általában tavasszal kerül sor, idén elmaradt.

Kövess minket!