Rémhírek: Jesolóban medúzatámadástól tartanak

2022. augusztus 7.

Szerző: Vízpartok / Fotó: Tüdőmedúza (c) wikipedia/ Ales Kladnik

Egy tüdőmedúzát mosott partra a víz Jesolóban
hetedhetshop.hu

Veneto polgármesterei panaszkodnak a medúzainvázióról szóló álhírekre – írja a Der Standard.

A jesolói strandokon partra mosott tüdőmedúzák (Rhizostoma pulmo) jelentős méreteket érhetnek el, de ártalmatlanok.

Az olaszországi Veneto partvidékének polgármesterei és helyi turisztikai egyesületek panaszkodnak a média hamis információira az Adriai-tenger felső részén tapasztalható „medúzainvázióról”. A magas vízhőmérséklet miatt – mondják – vannak tüdőmedúzák, amelyek lila csíkjaikról felismerhetők, és képesek jelentős méreteket elérni, de ezek ártalmatlanok, és nem okoznak égési sérüléseket.

„Az óceánok felmelegedése miatt a tüdőmedúzák egyre gyakoribbak hazánkban. Az Adria felső részén ma már a víz állapotának jelzőjeként tartják őket számon, mivel a medúzák csak tiszta vízben élnek. A helyi önkormányzatok és egészségügyi intézmények mindig is figyelemmel kísérték az Adria egészségügyi állapotát: több mint 20 éve minden hely megkapta a Kék Zászlót, a tiszta víz nemzetközi minőségi pecsétjét” – áll a Porto Tollétól Bibionéig terjedő velencei Adria-part tíz polgármesterének sajtóközleményében.

„Más tengerekben a medúzák aggodalomra adhatnak okot: A csápok égési sérüléseket okozhatnak, amelyek speciális kenőcsökkel vagy ecettel könnyen kezelhetők, de még mindig kellemetlen érzést okoznak. A velencei partvidék azonban nagyrészt megmenekült ettől a tengeri vándorlástól, így a fürdés – a Pó torkolatától a Trieszt-öbölig – továbbra is nagy élmény” – hangsúlyozták a polgármesterek.

„Nincs több felesleges rémhírterjesztés. A tengereinkben található medúzák ártalmatlanok: ezt a biológusok is megerősítették”

– mondta Federico Caner, Veneto régió idegenforgalmi biztosa. Veneto 150 kilométeres partvonalának vizeit folyamatosan ellenőrzik.

„A teltházas hétvégék a strandjainkon azt bizonyítják, hogy az európai vendégek a bosszantó hírek ellenére is habozás nélkül látogatják a tengerparti üdülőhelyeket” – áll a polgármesterek sajtóközleményében.

hetedhetshop.hu

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek