Home JóTudni Ennyibe kerül az eszpresszó Európában
Szerző: vízpartok / Fotó: (c)flickr/Gerard Stolk

Európában a legdrágább és a legolcsóbb eszpresszó között egész 3,30 euró árkülönbség van.

Az eszpresszó olyan mélyen gyökerezik a mindennapi kultúrában, hogy Olaszország most arra törekszik, hogy az ENSZ Világörökség részévé emelje. A koffeintartalmú forró ital azonban nemcsak Olaszországban népszerű – a világon szinte mindenhol isszák. De nem mindenhol kínálják ugyanolyan áron.

A Travelbook online utazási magazin elvégezte az árak összehasonlítását, hogy kiderítsék, hol fizetünk a legtöbbet egy csészéért, és hol a legkevesebbet. Több mint 400 étlapot szűrtek át és hasonlítottak össze. Fővárosonként legalább hat itallap képezi az átlagárak alapját. Ezenkívül az összes árat a főváros központjában, illetve forgalmas vagy népszerű területeken található éttermekből vették.

Drágább városok

Számos európai fővárosban egy eszpresszó korántsem számít olcsónak. Az olyan városokban, mint Koppenhága, Párizs, Oslo vagy Brüsszel, az eszpresszó 2,49 és négy euró közötti összegbe kerül.

 1. Koppenhága, Dánia: 4 euró
 2. Bern, Svájc: 3,96 euró
 3. Helsinki, Finnország: 3,59 euró
 4. Reykjavík, Izland: 3.16 euró
 5. Párizs, Franciaország: 2,87 euró
 6. Monaco: 2,85 Euro
 7. Bécs, Ausztria: 2,75 Euro
 8. London, Nagy-Britannia: 2,70 Euro
 9. Stockholm, Svédország: 2,68 Euro
 10. Luxemburg (város), Luxemburg: 2,66 Euro
 11. Athén, Görögország 2,61 €
 12. Oslo, Norvégia 2.57 €
 13. Amszterdam, Hollandia 2.56 €
 14. Brüsszel, Belgium 2.49 €

Majdnem mindegyik városban a megélhetési költségek meglehetősen magasak. De ezekben az országokban az emberek vásárlóereje is ennek megfelelően erős ehhez képest. Svájcban, Luxemburgban, Izlandon és Norvégiában a legmagasabb az egy lakosra jutó vásárlóerő Európában. Nem csoda, hogy az eszpresszó ezekben az országokban a legdrágábbak közé tartozik.

Meglepő Athén helyezése az „Espresso Index” rangsorában. Görögország fővárosa turistamágnesnek számít, így az ár valószínűleg elsősorban ezen alapul, és kevésbé a saját lakosok vásárlóerején. A GDP-összehasonlításban Görögország az európai országok alsó középmezőnyében van, de az eszpresszó rangsorban majdnem az első 10-ben van.

Budapest a középmezőnyben

A középmezőnyben egy csésze eszpresszó ára 1,35 euró és 2,21 euró között mozog. Sok közép-európai ország itt köt ki, például Spanyolország (1,93 euró/csésze) vagy akár Németország, ahol 1,85 euró/csésze Berlinben.

15. Tallinn, Észtország 2.21 €
16. Dublin, Írország €2.20
17. Riga, Lettország 2.10 €
18. Prága, Csehország 1.99 €
19. Madrid, Spanyolország 1.93 €
20. Pozsony, Szlovákia 1.90 €
21. Berlin, Németország 1.85 €
22. Vilnius, Litvánia 1.80 €
23. Ljubljana, Szlovénia 1.63 €
24. Nicosia, Ciprus 1.59 €
25. Budapest, Magyarország 1.58 €
26. Varsó, Lengyelország 1.55 €
27. Bukarest, Románia 1.52 €
28. Horvátország, Zágráb 1.46 €
29. Kijev, Ukrajna 1.35 €

Nicosiában nehéz meghatározni az árat, mivel Ciprus fővárosa köztudottan megosztott. Észak-Nicosia, Lefkoşa, az Észak-Ciprusi Török Köztársaság fővárosa, amelyet nemzetközileg csak Törökország ismer el. A déli rész viszont görög. Északon a török pénznemmel, a lírával, míg délen az euróval kell fizetni. Az „eszpresszóindex” esetében meghatározott ár csak Nicosia déli részére vonatkozik: a líra instabil és erősen ingadozó helyzete miatt csak korlátozottan vagy egyáltalán nem lehetséges a Lefkoşa-i eszpresszó átlagár kiszámítása.

Ahol az eszpresszó különösen olcsó

Minél keletebbre tervezi európai nyaralását, annál olcsóbb lesz az eszpresszó – és feltehetően sok más megélhetési költség is. Négy országban egy eszpresszó átlagára még egy eurónál is alacsonyabb: San Marinóban, Koszovóban, Albániában és Észak-Macedóniában.

30. Valletta, Málta €1.33
31. Szófia, Bulgária €1.21
32. Podgorica, Montenegró 1.20 €
33. Belgrád, Szerbia €1.19
34 Chișinău, Moldova €1.17
35. Szarajevó, Bosznia és Hercegovina 1,15 euró
36. Lisszabon, Portugália €1.13
37. Róma, Olaszország €1.12
38. Andorra la Vella, Andorra €1.10
39 Città di San Marino, San Marino €0.98
40. Pristina, Koszovó 0.90 €
41 Szkopje, Észak-Macedónia €0.89
42. Tirana, Albánia 0.70 €

Az alacsony árak részben az általánosan alacsonyabb árszintnek, de az „élénk kávékultúrának” is köszönhetőek. Sok ilyen országban a kávé, az eszpresszó és a mokka a mindennapi élet része, és ennek megfelelően olcsóbb is.

Az eszpresszó hazájában is csak egy euróval kell többet fizetni – bár egy íratlan törvény „valójában” azt mondja, hogy Olaszországban nem kerülhet többe egy eurónál.

Koszovóban, Albániában és Észak-Macedóniában az utóbbi években egyre élénkebb kávékultúra alakult ki, és az Oszmán Birodalom egykori hatásai is érezhetőek. Ennek megfelelően az árak alacsonyak, mivel a kávé, az eszpresszó és a mokka a mindennapi élet szerves részét képezi.

Még azokban az országokban is élénk kávékultúra van, ahol a hosszabb ebédszünetek (szieszták) a szokás. Aki járt már például Lisszabonban, az tudja, hogy sok üzlet és bár körülbelül két órára bezár ebédidőben. Ez idő alatt a munkások pihennek, és néha megisznak egy „bicát”, ahogy Lisszabonban az eszpresszót nevezik.

2 euró egy kávéért, kihívták a rendőrséget

Májusban Firenzében egy férfi eszpresszót rendelt, majd riasztotta a rendőrséget, mert szerinte indokolatlanul magas, 2 eurós árat fizetett.

Ha Olaszországban eszpresszót rendelsz, általában nem fizetsz többet 1 eurónál. Nem így egy ismert firenzei kávézóban: ott egy férfinak kétszeres árat kellett volna fizetnie a koffeinmentes eszpresszóért – és ezen annyira felháborodott, hogy kihívta a rendőrséget.

Egyet reggel, egyet ebéd után és néha a kettő között: A legtöbb olasz számára elképzelhetetlen lenne az élet eszpresszó – vagy ahogy ott mondják, caffè – nélkül. És éppen azért, mert olyan sokat isznak belőle, a legtöbb bár és étterem tulajdonosa szinte jelképes, 1 eurós árat kér egy eszpresszóért. És ez sokáig gyakorlatilag íratlan törvény volt.

A Firenze központjában található Café Ditta Artigianale kávézóban azonban egy kávé borsos 2 euróba kerül. Ez a jelek szerint nem tetszett az egyik vásárlónak, amint arról a „Firenze Today” olasz hírportál beszámolt. Amikor ki akarta fizetni a koffeinmentes változatát, és megtudta az árat, dühös lett. A baristával folytatott szóváltás után a férfi értesítette a rendőrséget – és a tisztviselők igazat adtak a vásárlónak. Az ok azonban nem maga az eszpresszó ára volt, hanem az, hogy a kávézóban sehol sem volt feltüntetve. Olaszországban a kávézóknak ez tulajdonképpen kötelező. A Ditta Artigianale 1000 eurós bírságot kapott.

Kövess minket!