Home Zöldpart Hihetetlen látvány fogadja a Bodeni-tóhoz érkezőket
Szerző: Vízpartok / Fotók: Bodeni-tó, Mainau (c) pixabay

A Bodeni-tó jelenleg sok helyen, így a Bregenzi-öbölben is karibi zöldnek tűnik. A baden-württembergi állami környezetvédelmi intézet tókutató intézetének (ISF) közleménye szerint az okok egysejtű planktonikus algák, főként diatómák -írja az ORF.

Nyáron rendszeresen előfordulnak a tavat elszínező algavirágzások. Esős nyáron nincs ez a jelenség, mert az algáknak meleg vízhőmérsékletre van szükségük.

Nước, Thành Phố, Làng Bản

A Bodeni-tó jelenleg sok helyen – a Mainau-szigetnél is – zöld fényben ragyog.

A víz alatti növények is erősebben nőnek nyáron. A planktonalgák szén-dioxidot vonnak ki a vízből, aminek hatására apró mészkristályok képződnek a vízben. Ezek szórják vissza a fényt, és

a mikroszkopikus algák világoszöld színével, valamint az ég kék visszaverődésével együtt a tó türkizkéknek tűnik.

Amit a Bodeni-tó fürdőzői már idegesítő „hínárként” vettek észre: a meleg évszakban a víz alatti növények is erősebben nőnek. Ezek a tó körül megfelelő mélységben telepednek meg, majd hosszú szárakkal és levelekkel nőnek a felszín felé.

A szakértők szerint ezek a makrofitáknak nevezett vízi növények az ökoszisztéma fontos részét képezik. Biztosítják a tiszta vizet, oxigént termelnek, és számos hal számára táplálkozóhelyként szolgálnak, valamint védik a partokat és a sekély vízterületeket az eróziótól.

Ahol tápanyagban gazdag, meleg víz van, ott jelenleg elszigetelt esetekben úszó zöld algaszőnyegek alakulnak ki. Ilyen algás szőnyegeket láttak Eriskirch és Langenargen (mindkettő Baden-Württembergben) előtt. Ezek az emberre ártalmatlan algák többsejtű fonalakból állnak, amelyek hálós szerkezetet alkotnak, ezért a szakemberek „vízhálónak” nevezik őket.

Kövess minket!